Head 03
Datum objave: 25. Ožujak 2022

UHIĆEN PLJAČKAŠ / Šibenska policija uhitila 53 - godišnjaka koji je 11 godina pljačkao banke, mijenjačnice, agencije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 Šibenska policija uhitila je razbojnika koji je u prosincu prošle godine opljačkao OTP banku u Šibeniku, a kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da mu je to bila samo jedna u nizu pljački u čak 11 godina. Osumjničen je da je počinio ukupno 9 kaznenih djela razbojništava iz čl. 230 st. 2 u vezi st. 1 KZ-a u novčarske ustanove i to u razdoblju od 3. rujna 2009. do 17. prosinca 2021.g. kao i 1 kazneno djelo Nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 331 st. 3 KZ-a. Kriminalističkom obradom 52 – godišnjaka policija je ustanovila da je s osumnjičenim 53-godišnjakom počinio 1 kazneno djelo razbojništvo iz čl. 230 st. 2 od dana 17. prosinca 2021.g. kao i 1 kazneno djelo Krađe iz čl. 228. st. 2. KZ-a. U vezi s tim rezultatima kriminalističke obrade, koja je bila vrlo složena, u PU šibensko – kninskoj danas je održana konferencija za novinare.

 „Ovo je stvarno  jedna izvanredna akcija, vrhunski vođena i vrhunski realizirana. Mogu pohvaliti službu krim policije i odjel općeg kriminaliteta koji je stvarno dao truda i vremena da se ovakva akcija dovede do kraja. Radi se o teškim kaznenim djelima i o snalažljivom, opreznom počinitelju i počiniteljima gdje je stvarno trebalo dati dosta truda”, kazao je načelnik PU šibensko – kninske Ivica Kostanić.

Kriminalističkim istraživanjem koje je provredeno u koordinaciji s Ravnateljstvom policije i u uskoj suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, utvrđeno je da je osumnjičeni 53-godišnjak, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, u razdoblju od kolovoza 2009. do studenog 2020.g. sam počinio ukupno 8 kaznenih djela razbojništava kako slijedi:

- 3. kolovoza 2009.g. oko 9,34 sati u Šibeniku razbojništvo u poslovnicu banke sa sjedištem u Zagrebu na način da je maskiran motorističkom kacigom uz uporabu automatske puške ušao u poslovnicu te uz prijetnje zaposlenicima, zaštitaru i zatečenoj stranci otuđio novčani iznos od 86.930,70 kuna u različitim apoenima kao i vatreno oružje-pištolj od zaštitara. Počinio je sljedeće pljačke i razbojništva:

- 24. siječnja 2012.g. oko 15,45 sati u Šibeniku razbojništvo u turističku agenciju sa sjedištem u Šibeniku na način da je maskiran kabanicom za kišu i motorističkom kacigom uz uporabu vatrenog oružja-pištolja ušao u poslovnicu i uz prijetnje zaposlenici otuđio novčani iznos od 4.200,00 kuna,

- 7. ožujka 2012.g. oko 16,45 sati u Šibeniku razbojništvo u mjenjačnicu sa sjedištem u Šibeniku na način da je maskiran motorističkom kacigom uz uporabu vatrenog oružja-pištolja ušao u poslovnicu i uz prijetnje od zaposlenika otuđio novčani iznos od 41.770,00 kuna,

- 7. travnja 2013.g. oko 16,30 sati u Šibeniku razbojništvo u poslovnicu igre na sreću sa sjedištem u Zagrebu na način da je maskiran motorističkom kacigom uz uporabu vatrenog oružja-pištolja ušao u unutrašnjost i uz prijetnje zaposlenici i građaninu koji se tu zatekao otuđio novčani iznos od 9.440,00 kuna,

- 24. lipnja 2013.g. oko 13 sati u Šibeniku razbojništvo u banku i poštu sa sjedištem u Zagrebu na način da je maskiran kabanicom za kišu i motorističkom kacigom uz uporabu vatrenog oružja-pištolja ušao u poslovnicu i uz prijetnje prema zaposlenicima i zaštitaru otuđio novčani iznos od ukupno 81.481,08 kuna u različitim apoenima te vatreno oružje-pištolj od zaštitara,

- 20. svibnja 2014.g. oko 13 sati u Tribunju razbojništvo u banku sa sjedištem u Šibeniku na način da je maskiran motorističkom kacigom uz uporabu vatrenog oružja-pištolja ušao u poslovnicu i uz prijetnje prema zaposlenicima i zaštitaru otuđio novčani iznos od 290.895,35 kuna te vatreno oružje-pištolj od zaštitara,

- 7. rujna 2016.g. oko 13,45 sati u Tribunju razbojništvo u banku sa sjedištem u Šibeniku na način da je maskiran motorističkom kacigom i jaknom zaštitarske tvrtke iz Zagreba uz uporabu vatrenog oružja-pištolja ušao u unutrašnjost poslovnice i uz prijetnje prema zaposlenicima i zaštitaru otuđio novčani iznos od 217.817,63 kune,

- 27. studenog 2018.g. u Skradinu razbojništvo u banku sa sjedištem u Šibeniku na način da je maskiran motorističkom kacigom i jaknom zaštitarske tvrtke iz Zagreba uz uporabu vatrenog oružja-pištolja ušao u unutrašnjost poslovnice i uz prijetnje prema zaposlenicima i zaštitaru otuđio novčani iznos od 276.672,02 kune te vatreno oružje-pištolj od zaštitara.

Osim navedenih osam (8) razbojništava osumnjičeni 53-godišnjak je zajedno s osumnjičenim 52-godišnjakom, dana 17. prosinca 2021.g. oko 18,42 sata u Šibeniku počinio razbojništvo u poslovnicu banke sa sjedištem u Splitu na način da je 53-godišnjak maskiran u odoru policijskog službenika uz uporabu vatrenog oružja-pištolja ušao u unutrašnjost poslovnice i uz prijetnje prema zaposlenicima i zaštitaru otuđio novčani iznos od 355.053,48 kuna te vatreno oružje-pištolj od zaštitara, a za koje vrijeme je 52-godišnjak s njim bio u neposrednom kontaktu (komunikacijski su bili povezani UKV vezama) i dojavljivao mu eventualna kretanja policije kako bi neometan mogao počiniti kazneno djelo i već određenim putevima pobjeći s mjesta događaja.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja i temeljem ishodovanih Naloga Županijskog suda u Šibeniku, sve radi pronalaska, fiksiranja i izuzimanja predmeta koji su počiniteljima služili prilikom počinjenja kaznenih djela, kao i onih predmeta otuđenih tom prigodom, u Šibeniku i Vodicama pretražena su ukupno 3 stana, 1 poljska kućica i osobni automobil, zatim je obavljen očevid na jednom vozilu dok je u Skradinu obavljen ulazak u jedan dom i kojom prilikom je kod ukupno tri osobe pronađeno i privremeno oduzeto:

- pet pištolja (svi potječu iz kaznenih djela)

- motoristička kaciga (korištena prilikom maskiranja u kaznenim djelima)

- dijelovi policijske odore zajedno s oznakama i sredstvima za vezivanje (posljednje kazneno djelo)

- jakne korištene prilikom maskiranja

- PVC vezice (istovrsne onima korištenim prilikom počinjenja četiri kaznena djela)

- kišna kabanica (korištena prilikom počinjenja dva kaznena djela)

- platnena vrećica za novac (korištena prilikom počinjenja pet kaznenih djela),

- 14.655 eura, 2.726 dolara i 8.000 kuna,

gdje se radi o predmetima i stvarima koje povezujemo s počinjenjem kaznenih djela razbojništava, kao i:

- puško-strojnica „Ero“ s prigušivačem

- 2 ručne bombe

- raketni bacač M-80 tzv. „Zolja“

- veća količina streljiva

- novčanik s dokumentima od jednog građanina.

Također, nakon obavljenih pretraga i pronađenog gore spomenutog ilegalnog oružja kod 53-godišnjaka, utvrđeno je kako je isti počinio i kazneno djelo Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, dok je 52-godišnjak počinio kazneno djelo krađa kad je pronašao novčanik od građanina i iz istog otuđio novac dok je ostatak sadržaja predao 53-godišnjaku koji se jednim dokumentom i poslužio prilikom počinjenja posljednjeg razbojništva iz prosinca 2021.g.

Nadalje, kako su pretragom kod 45-godišnjaka pronađena tri vatrena oružja-pištolja koje je 53-godišnjak otuđio prilikom razbojništava u novčarske ustanove, utvrđeno je kako je 45-godišnjak prihvaćajući te pištolje i skrivajući ih počinio tri kaznena djela Prikrivanje iz čl. 244. st. 1 Kaznenog zakona i protiv njega je podnesena kaznena prijava redovnim putem.

Iz navedenog je razvidno kako je 53-godišnjak, počinjenjem svih gore navedenih kaznenih djela, odnosno počinjenjem 9 kaznenih djela razbojništava u 6 banaka, 1 turističku agenciju, 1 mjenjačnicu i 1 poslovnicu igara na sreću, u razdoblju od rujna 2009. do prosinca 2021.g., pribavio nepripadajuću imovinsku korist od ukupno 1.364.260,26 kuna u različitim apoenima, s tim da je pronađen samo manji dio novca iz posljednjeg razbojništva, dok je privremeno oduzet i osobni automobil BMW za kojeg postoji sumnja da je kupljen od novca pribavljenog počinjenjem kaznenog djela.

Osumnjičeni 53-godišnjak i 52-godišnjak su uz kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, a nakon ispitivanja od strane Županijskog odvjetnika i Suca istrage određen im je istražni zatvor u trajanju od 30 dana.

Iz kategorije: Crna kronika

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3