Datum objave: 12. Lipanj 2023

POMORSKA NESREĆA / U Kornatima sudarili su se jedrilice i motorna jahta s posadama iz Slovenije. Jedna je osoba teže ozlijeđena.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jedrilica i motorna jahta s posadama iz Slovenije sudarili su se u Kornatima u blizini otoka Balabra Mala. Na jedrilici je bilo je pet osoba, dvoje odraslih i dvoje djece te voditeljica jedrilice, rođena 1988. godine, koja je pretrpjela težu tjelesnu ozljedu - otvoreni prijelom noge. Na motornoj su jahti bile dvije osobe koje su usprkos silini udara ostale neozlijeđene.
Jedrilica
u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena pretrpjela značajnu materijalnu štetu u krmenom dijelu te uz lom jarbola i oštećenje trupa ispod razine mora. Na motornoj jahti nisu utvrđena značajnija oštećenja.
Dojavu o nesreći zaprimila je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci. Odmah po zaprimljenoj dojavi na mjesto sudara izašli su službenici Lučke kapetanije Zadar, a prema poziciji nesreće upućen je policijski brod „Donat“ sa djelatnicima Hitne medicinske pomoći, HMP ispostava Preko.
Nakon pripreme za hitan medicinski prijevoz ozlijeđena osoba evakuirana je na policijski brod te u liječničkoj pratnji prevezena u marinu Dalmacija” gdje su je preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Opće bolnice Zadar.
Po
završetkom preliminarnog očevida službenici zadarske Kapetanije naložili su komercijalni tegalj oštećene jedrilice na siguran vez u Biogradu na moru brodom hrvatske charter tvrtke, u čijem je vlasništvu jedrilica, kojim su prevezeni i putnici oštećenog plovila.
Uslijed sudara plovila mu Kornatima nije došlo do zagađenja mora.

Iz kategorije: Crna kronika