Datum objave: 16. Listopad 2015

KOLUMNA Što očekivati od prvog međunarodnog susreta studenata u Šibeniku?

Josip Kuštera
Josip Kuštera

 

Tristo studenata. Četiri različite zemlje. Kongres. Partiji. I još mnogo toga održat će se za vikend u Šibeniku. Logično, mnogi si postavljaju pitanje, što očekivati od svega toga?

Susret će se sastojati od međunarodnog turističkog kongresa pod nazivom “Turizam doživljaja” na lokacijama Veleučilišta u Šibeniku, tvrđavi Sv. Mihovila te Eko kampus Puljane u NP Krka, obilaska grada Šibenika te društvenog programa. Na kongresu će izlagati renomirani međunarodni stručnjaci, od kojih i Rob Davidson, jedan od vodećih stručnjaka za konferencijski turizam u svijetu.

Cilj projekta

Ovaj projekt ima za cilj povećati kvalitetu visokoškolskog obrazovanja preko organizacije susreta studenata koji se obrazuju za budući rad u toj grani gospodarstva. Projekt se izvodi u suradnji s organizacijom Turizmijade, najvećom mrežom studenata turizma u Europi, koja godišnje okupi više od 2000 studenata, profesora i asistenata na sličnim događajima u Opatiji, Zagrebu, Tivtu, Budvi, Novom Sadu i ostalim gradovima.

Tako će Šibenik dobiti još jedan veliki događaj, prvi ikad takvog tipa održanog u gradu. Pod pokroviteljstvom Veleučilišta u Šibeniku, ali potpuno organiziranog od strane studenata koji su skoro više od godine dana vrijedno i marljivo radili na ovom projektu kako bi svi mi skupa proveli nezaboravna dva dana s kolegama iz regije.

Projekt će se realizirati u tri segmenta na nekoliko lokacija:

1. Obrazovni dio se odnosi na realizaciju dvodnevnog kongresa studenata turizma i ugostiteljstva koji će biti održan na predivnim lokalitetima tvrđave sv. Mihovila, Eko-kampusu Puljani u Nacionalnom parku Krka te Veleučilišta u Šibeniku.

2. Informativni dio se odnosi na upoznavanje sudionika s bogatim kulturno-povijesnim nasljeđem grada Šibenika te okolnim turističkim lokalitetima.

3. Društveni dio se odnosi na zabavni program koji će biti organiziran nakon kongresnog dijela.

Svečano otvorenje Kongresa održat će se danas u 18:00 sati na tvrđavi Sv. Mihovila u samom srcu starog grada, gdje će već na samom početku svi imati priliku vidjeti bogatu kulturnu baštinu Šibenika. Nakon otvorenja slijedi svečani domjenak te naravno službeni party Kongresa koji će se održati u Fjaka beach baru na Brodarici. Ne brinite za prijevoz, organizirani besplatni bus za studente kreće s autobusnog kolodvora u 22:00 sata. Ako ipak ne stignete na bus, taxi Cammeo će vas za samo 20 kn dovesti do Fjake.

Kako do ulaznice za partije?

Kotizacija za Kongres, ujedno i ulaznica za obje zabave dijelit će se studentima na tvrđavi na svečanom otvorenju, dakle otiđite na otvorenje, uživajte u hrani i piću i osigurajte si ulaznicu za partije.

U subotu se, ako vremenske prilike dozvole, sve seli u NP Krka te popodne na Veleučilište. Nakon cijelog dana, obavezno se opustite i zabavite na drugom službenom partiju u Makari klubu na Banju.

Ovim putem vas sve još jednom, kao član organizacijskog odbora, pozivam na prvi Međunarodni susret studenata turizma i ugostiteljstva u Šibeniku!

Za kraj pročitajte mini intervju s glavnom organizatoricom, predsjednicom Studentskog zbora, Ankicom Arbutinom:

Što možemo očekivati od međunarodnog Kongresa?
Prije svega, povezivanje studenata iz Republike Hrvatske i ostalih zemalja regije. To su studenti koji će sutra biti u raznim organizacijama, a u turizmu je to važno radi kasnijeg zaposlenja. Znači, povezivanje s profesorima i asistentima te iz toga mogu proizaći razni projekti. Najbitniji je zapravo taj “networking” između svih studenata, ali i profesora i predavača. Iz toga proizlazi puno novih mogućnosti te prilika za buduću suradnju. Naravno, bitna je i zabava te druženje studenata u opuštenoj atmosferi.

Koliko vremena je utrošeno na organizaciju cijelog događaja?
Na ovom projektu se radi intenzivno godinu dana. Mogu se pohvaliti svim volonterima i organizacijskim odborom koji u posljednja dva, tri mjeseca stvarno mukotrpno rade kako bi se projekt uistinu i održao. Bez njih ovaj projekt ne bi uspio.

Odakle sve očekujemo studente?
Dolaze nam studenti iz Splita, s Vira, iz Opatije, Karlovca, Čakovca, Zagreba i Vukovara. Bojim se da ne bih nekog zaboravila! Dakle, dolaze nam kolege iz Crne Gore, Slovenije i Srbije te imamo dvije profesorice iz Mostara. Nažalost, kolege iz Makedonije su morale odustati u zadnji tren jer su imali problema s prijevozom.

Vidimo se!

Iz kategorije: Biti student u Šibeniku