Datum objave: 19. Veljača 2018

Razmišljanja šibenske neviste:Pokrenimo kampanju kontra "uhljeba" za naše dobro

Karmen Jelčić
Karmen Jelčić

Ne možeš ljude tako malo platiti koliko malo, sporo, nekvalitetno ili pak štetno mogu raditi! Poznato je to svim privatnicima koji muku muče s osiguravanjem kvalitetne radne snage. No čini se kao da se još nije proširilo do javnog sektora ili tvrtki u društvenom vlasništvu. Građani su s vremenom otupili na primjere gluposti i nesposobnosti, gorko se smijulje još jednoj u nizu afera, malo se uzrujaju dok o tome čakulaju i – nikome ništa. A zapravo bi svima nama trebalo itekako biti stalo, trebamo o tome govoriti i pisati ne bi li se stvorila drugačija, produktivnija, klima i kultura.

 

 

Rijetko što me može toliko razljutiti kao informacija da je netko dobio posao ili napredovao, a da nema niti minimum potrebnog znanja, vještina ili radnog iskustva (pa čak ni kvalifikacije) što bi osiguralo da će ta osoba zaraditi svoju plaću time što će svakodnevno napraviti nešto dobro i korisno i time stvarati vrijednost za ustanovu, firmu, zajednicu.
Mislim da nije čak ni problem u stranačkim, rodbinskim ili prijateljskim vezama. Toga je oduvijek bilo i biti će. Ono što ja vidim kao problem i užasno me žulja su sve učestaliji primjeri negativne selekcije pri zapošljavanju, nedostatak jasnih kriterija i manjak profesionalne izvrsnosti. Nesposobni kandidati nerijetko su ignoranti koji ne znaju što sve ne znaju niti što bi trebali znati da mogu produktivno raditi. I zato će, ovisno o poziciji, više ili manje opterećivati one koji znaju i umiju. Za svakog neradnika ili nesposobnjakovića drugi moraju podmetnuti leđa - više misliti, više raditi ili sanirati štetu. A da ne govorim o tome koliko prilika oni koji ne znaju uspiju propustiti ili u koje nesmotrene rizike se iz neznanja i manjka iskustva znaju upustiti.
Za neka jaka gospodarstva to možda nije problem ali za naše sigurno jest. Uz to predstavlja i ozbiljan društveni problem. Naime, svaka osoba zaposlena ili zadržana preko veze a koja nije dorasla formalnim (a da ne govorim o intelektualnim) zahtjevima nekog radnog mjesta, šamar je - svima nama koji smo uložili vrijeme, trud i novac da završimo fakultet, usavršavamo se, čitamo, proučavamo, idemo na stručne konferencije i proučavamo primjere dobre prakse, trudimo se što kvalitetnije obavljati ono čime se bavimo. Svim profesorima koji pokušavaju učenicima ili studentima prenijeti što više korisnog znanja i vještina. Roditeljima koji svoju djecu bodre i financiraju ju im školovanje u nadi da će tako biti konkurentni na tržištu rada. Svima onima koji znaju i umiju a ne mogu se zaposliti, napredovati niti prosperirati jer radna mjesta popunjavaju ljudi zaposleni prema nekim drugim kriterijima.

 

Zamislite samo kako bi naše gospodarstvo izgledalo kada bi osnovni kriterij zapošljavanja u javnom sektoru, ali i tvrtkama u gradskom/državnom vlasništvu bila stručnost, iskustvo, izvrsnost i prethodni rezultati! Kada bi se sva raspoloživa domaća pamet koristila za napredak i dobrobit lokalnog i nacionalnog gospodarstva (umjesto drugih kuda se mnogi pametni i sposobni preseljavaju). A sada se zapitajte koliko štete kao društvo još možemo podnijeti uslijed negativne selekcije, uhljebljivanja nestručnih i nesposobnih, uslijed sustava koji to prakticira ali i nas, građana, koji to toleriramo. A što možemo? Kroz glavu mi prođe slogan „Kupujmo hrvatsko“ i sjetih se. Mogli bismo po istom domoljubnom principu započeti kampanju „Zapošljavajmo pametne, sposobne i izvrsne!“