Datum objave: 17. Svibanj 2018

Ograničavanjem Aktualnog sata vladajući zabili autogol, a mogli su i bez toga

Diana Ferić
Diana Ferić

HDZ –ova većina odlučila je skratiti što je moguće više trajanje Aktualnog sata na sjednicama Gradskog vijeća i to su i napravili. Pravdaju to time da žele onemogućiti vijećnike, a pri tome naravno misle na oporbu, da, kako je jasno rečeno, zloupotrebljavaju govornicu za dobivanje pozornosti u medijima. Misle da su napravili nešto jako dobro za građane, a jasno je, kako je oporba i komentirala, da žele suziti prostor za javno iznošenje njima neprihvatljivi i neugodnih pitanja i komentara i da to rade samo zbog sebe.

Tko su uostalom oni da ocjenjuju što je, a što nije zloupotreba govornice na sjednicama Gradskog vijeća.

Za neke je zloupotreba govornice to što rade vladajući, sada HDZ ,a prije je to radio i SDP – naručuju pitanja svojih vijećnika kako bi se dok su upaljene kamere i dok su prisutni novinari mogli hvaliti onim što su napravili ili će napraviti.

 

 

Može se stvar gledati i drukčije. Ako je to što oporbeni političari govore nevažno i samo u cilju njihove promidžbe, kako to tvrde vladajući, onda će novinari koji to slušaju i gledaju to zanemariti ili će ih kritizirati što bi vladajućima samo moglo koristiti i u čemu bi trebali uživati. Da su pametni ne bi se upuštali u takva ograničenja. Dakle, nije to razlog!

Razlog je što to što je Aktualni sat uglavnom jedina prilika da oporbeni vijećnici, ako zanemarimo povremene konferencije za novinare, sa svojim stavovima dopru do javnosti i da postave vladajućoj garnituri određena pitanja koja su njima u pravilu nepoželjna i neugodna i koja dobiju pozornost novinara i put do javnosti. Budući da imaju moć, odnosno dovoljno ruku da to izglasaju, žele tu mogućnost svesti na najmanju moguću mjeru. Novinarska kritika je odavno već otupjela pa zašto ne suzbiti kritičke tonove i na sjednicama Gradskog vijeća. Tako će javnost, odnosno građani,kao vjerovati samo u jednu istinu koju oni promiču, a to je da u ovom gradu zaista „teku samo med i mlijeko“ i da smo najbolji, najljepši, najnapredniji....

 

 

A da nisu tako sujetni i samodopadni i da se ne ponašaju po principu „sliku svoju u medijima ljubim“ onda bi dopustili te istupe jer od njih ionako nema puno koristi. Psi laju, a karavani prolaze. Ovako su ispali oni koji sužavaju pravo na slobodu riječi i govora, a mogli su i bez toga.

 

Kažu vladajući da ograničavaju Aktualni sat i zbog toga da se sjednice ne bi nepotrebno, u nedogled, odugovlačile. Ni za to nema argumenata. Prvo, to se uglavnom do sada nije događalo, a trajanje Aktualnog sata nije bilo ograničeno. Drugo, da se to i dogodi kome to smeta. Onima koji samo za nekoliko sati sjedenje na sjednici Gradskog vijeća, i to najviše jednom u dva mjeseca i dizanje ruku, mjesečno dobiju oko 1 200 kuna. Pa onda je i red da odsjede na sjednici, ako treba i cijeli dan!!!
 

Iz kategorije: Sridom u sridu