Datum objave: 02. Siječanj 2019

Čestitka naše kolumnistice za 2019.:Želim nam zdravo društvo sa zdravim sustavom vrijednosti

Karmen Jelčić
Karmen Jelčić

Novogodišnja čestitka – Zdrava vam 2019. godina !!

 

Prosinac je doslovce prohujao ispunjen predblagdanskim druženjem, potragom za što boljim i originalnjim gastro doživljajima, božićnim šopingom i tradicionalnom posjetu zagrebačkom Adventu čije raskošne i blještave dekoracije uvijek nanovo razgale dijete u meni. Baš me ove godine htjelo, kako bi se reklo.

A onda je Grinch osujetio Božić tj. gripa. Hvala Bogu samo to! Pa ipak, i ta relativno benigna bolest naprasno je okončala moju blagdansku čaroliju. Kako li je u životu sve relativno. Ono što me do tada okupiralo i uveseljavalo odjednom me užasno iritiralo – svjetla, ukrasi, ljudi, hrana, alkohol, pametni telefon, društvene mreže i brojne poruke. Sve me boljelo, osjećala sam se jadno i iscrpljeno pa sam uglavnom spavala. U budnom stanju mislila sam na bolesne ljude i djecu koji leže u bolnicama, daleko od koliko, toliko, utješne topline i komocije vlastitog doma.

Bože moj, dok smo zdravi imamo bezbroj velikih i malih želja a kada obolimo želimo uglavnom samo jedno – zdravlje!!! I najfinija spiza ništa ne znači kada ne možeš jesti , lijepa vešta ne veseli dok se u krevetu preznojavaš, dekoracije se čine isprazne u zamračenoj bolesničkoj sobi a drugi ljudi iritiraju kada nemaš snage za priču. Schopenhauer je potpuno ispravno zaključio kako zdravlje nije sve ali da bez zdravlja sve drugo nije ništa. Sviđa mi se i Lichtenbergova izjava kako tek kroz bolest stječemo pravi osjećaj za zdravlje. Treća duboka misao na tu temu potječe od Ellisa Huber koji je rekao da je zdravlje osobno i društveno dobro dok je bolest, pak, individualan i društveni problem.

I zato svima vama, dragi čitatelji, povodom Nove 2019.godine želim ono najdragocjenije što možemo imati – zdravlje, zdravlje, zdravlje - i to u svim područjima života!! Zdrav duh u zdravom tijelu, zdrave financije i zdrave odnose (kako sa sobom tako i s drugima). Ma idem korak dalje i želim nam zdravo društvo sa zdravim sustavom vrijednosti, zdravim ciljevima, zdravim načinom razmišljanja i zdravim institucijama.

A da ne bi bilo nezdravo zdravo, začinite početak godine čašom, dvije, pjenušca (a može i rakijica) i slasnim zalogajčićima uz novogodišnji koncert Bečke filharmonije i obiteljsko/prijateljsko druženje.