Datum objave: 22. Travanj 2016

Festival slobodne glazbe na otoku Murteru - izvrsna prilika za nova imena na sceni

Šibenik News
Šibenik News

Osmi Festival slobodne glazbe FSG u organizaciji murterske udruge Zaokret održat će se 26. i 27. srpnja, a organizatori su ostavili otvorenu mogućnost da festival dobije i svoj treći dan, dakle, da se program proširi na 28. srpnja.

 

Festivalski program će se kao i prethodnih godina održavati u samom mjestu Murteru u tamošnjem caffe baru Reful koji ove godine obilježava desetljeće postojanja, te na plaži Čigrađa, odnosno u tamošnjem beach baru Lantana i u borovoj šumici kao mjestu iznimno popularnog jam sessiona u kojemu rado sudjeluju i sami sudionici na festivalu, ali i posjetitelji bara, plaže te najmlađi među njima, djeca.

 

Program za ovo ljeto u ime organizatora predstavili su Mate Skračić i Valentino Barišić.

 

- Prvi dan festivala uveli smo mali novitet. Htjeli smo sa svim povezati i kazalište jer je i sam naziv festivala, koncept trebao biti neuobičajen i htjeli smo povezati i ostale oblike umjetnosti kao što smo dosad radili poput audio- vizualnog performansa pa smo doveli cabaret ansambl koji se zove Soundtrack Cabaret. Operna pjevačica, jazz glazbenik, klaun i rockabilly pijanist izvode najpoznatije filmske songove. Pjevaju, plešu, sviraju, bude sjećanja i mame osmijeh – objašnjava Mate Skračić, dodajući da je sastav za potpuni dojam kod osmišljavanja nastupa angažirao poznatog hrvatskog režisera mlađe generacije koji je svojedobno radio i na programu otvorenja Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, Ivana Lea Lemu.

 

Istog dana, 26. srpnja, na festivalskoj pozornici nastupit će još jedno relativno (ne)poznato ime za ovdašnju publiku, The BoneBomb.

 

- Bend je novitet na našoj sceni, a nastavili smo s podupiranjem manje poznatih bendova koji su u nastajanju i koji rade dobru glazbu. To je soul funk sastav koji broji sedam članova i napravit će, sigurno, dobru veselicu – dodaje Skračić.


Drugog dana Festivala slobodne glazbe, u uvali Čigrađa nastupit će mnogima poznat primoštenski glazbenik, Ante Prgin Surka (aka Surka Beatbox) te kao headlineri večeri Groove up – deseteročlani sastav s istoka Hrvatske.

 

- I ovaj put smo se odlučili držati ideje da više podupiremo bendove koji nisu toliko afirmirani iako smo svih ovih godina imali velika imena na festivalu. Tamo smo bili u takvim mogućnostima da to realiziramo, ali ovdje nam je važnije ova ideja, bendovi koji nisu toliko poznati – dodatno objašnjava jedan od organizatora, Valentino Barišić.


Koncertni dio festivalskog programa oba dana počinje u 22 sata te je ulaz besplatan za sve posjetitelje jer, kako kažu, rade uz pomoć donacija sponzora, lokalne podrške te iz čistog osobnog entuzijazma.

Što se, pak, tiče pratećeg programa poput jam sessiona drugog dana festivala u borovom šumi uvale Čigrađa ono počinje u 18 sati, besplatno je za sve i svi su pozvani.


Više detalja o preostalom pratećem programu posebno onom rezerviranom za eventualni treći festivalski dan znat će se s približavanjem datuma održavanja FSG- ijama sponozra ientuzijastičkomradu sve je za narod.
 

Iz kategorije: Kultura