Datum objave: 07. Svibanj 2016

FOTO:Uoči ljeta 2016.,M.S.A.Q. priprema intimnu glazbenu razglednicu

Šibenik News
Šibenik News

Sve su moje nevolje s tobom dragi počele/ i bilo bi najbolje da ja pišem novele / ostavljam se pisama nemaju mi ništa dati/ još uvijek sam i sama i tako će ostati.

 

Početak je pjesme 'Ništa ti ne razumiš' za koju je tekst napisao Frane Bilić, a koji s Matejom Šenetom Skračić i Matom Skračićem potpisuje aranžman, a koja bi uskoro trebala dobiti i pripadajući video spot.

 

Video materijal nastao prema ideji, režiji i montaži Ante Storića već je gotov, a sniman je u Šibeniku i Murteru te će se moći smatrati svojevrsnom glazbenom razglednicom županije, doznajemo od Mate i Mateje.
Spot je osmislio Ante Storić, Markov prijatelj iz djetinjstva. Završio je montažu, vratio se u Šibenik što nam je drago i sad ga iskorištavamo i drago nam je da možemo podupirati druge kreativne industrije. Koristimo vlastite, domaće snage jer se jedino tako možemo izvući iz ove letargije koja nas je uhvatila.

 

Osim članova benda, Mate Skračića, Marka Baranovića i Božidara Lapova, u spotu se u glavnim ulogama, uz Mateju Šenetu Skračić, pojavljuje i kazališni glumac Jakov Bilić, koji je iz sin autora teksta, Frane Bilića, i Matejin rođak koja si je ulogom u spotu ispunila dugogodišnju želju da se barem nakratko okuša u glumi. Dodajmo i to da je tzv. cameo ulogu ostvario i nekadašnji trubač benda, Marijan Kuvačić koji je bio član sastava u vrijeme kad je pjesma snimana u studiju.


- Spot je zamišljen kao prikaz protoka misli jedne žena koja ih pokušava staviti na papir, ali joj ne ide pa joj se sve misli prikazuju pred očima. U spotu smo spojili današnje vrijeme i to neko do prije koliko stoljeća – kratko će Mate ostavljajući publici da čeka vidjeti o čemu se točno radi.

 

Pri snimanju spota, ekipa je imala pomoć od strane članova Šibenske gradske straže koja je ustupila rekvizite, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku dali su svoje kostime, a Rade Periša potpisuje šminku.

 

- Cijeli spot je Storićev ideja, a spoj je sadašnjosti i budućnosti te želimo promovirati regiju, kulturno bogatstvo regije, a ima tu i Murtera, arhipelaga. Prava mala povijesno – turistička glazbena razglednica – riječi su kojim opisuju spot.


Pjesma je ljetnog, bossa nova zvuka, a prije kraju stiže pred drum'n'bass note i najava je autorskog albuma na kojemu M.S.AQ. radi već neko vrijeme, a koji bi trebao sadržavati pet, šest vokalnih izvedbi te isto toliko instrumentala. Nastala je za vrijeme Matejinih studijskih.

 

- Bilo je to prije puno vremena dok još nisam znala ni Matu Skračića ni za Mate Skračić Adaptive Quartet. Bila sam kod Frane Bilića, našeg tekstopisca i meni osobno veoma dragog čovjeka, kad mi je rekao da ima tekst za mene. Naslov je bio 'Ništa ti ne razumiš' što je pjesma za koju smo snimili spot. Pjesma mi se svidjela, čak se uklapala u moja tadašnja razmišljanja, u taj neki moj film. Nastojala sam napraviti melodiju koja bi se uklapala u taj tekst, s Matom Anićem potpisala sam neke akorde da imamo okvirno kako bi pjesma trebala izgledati i, evo, nakon toliko godina, završili smo je – prisjeća se Mateja, dodajući da je razlog tomu činjenica da su se odlučili autorski rad svesti pod zajednički nazivnik, odnosno snimiti materijal koji će tvoriti album.

 

'Ništa ti ne razumiš' nije prva autorska pjesma M.S.A.Q.-a, niti će inzistirati na autorskom radu, ali će ga njegovati usporedno s repertoarom koji inače sviraju, a koje odgovaraju atmosferi u marinama, restoranima gdje nastupaju tijekom ljeta.

 

- Nema smisla svirati glazbu na hrvatskom jeziku jer je tu mahom riječ o strancima tako da staviti to u prvi plan možda nećemo, ali svakako ćemo i dalje raditi autorske stvari. Sad imamo u planu kompletirati CD koji će se sastojati od pet, šest vokalnih i pet, šest instrumentalnih skladbi. Bit će to dvije cjeline koje su nastale unazad nekoliko godina, ali se to razvuklo i sad je tek došlo na red. Sad smo se za tu jednu pjesmu odlučili snimiti spot – priča Mate Skračić.

 

Kad će album ugledati svjetlo dana i hoće li imati organiziranu promociju, bend tek treba odlučiti, no zasad znaju da će ga izdati u okviru Udruge Zaokret iz Murtera te da će imati ulogu svojevrsne vizit karte sastava baš kao što će s prolaskom vremena postati spomen jednog doba.

 

- To su naše ideje, nešto što gotovo pripada našoj intimi. Napraviti autorsku stvar i dati je nekomu da je posluša je nešto najintimnije. Možda je to neka vrsta stvaranja uspomena. Kad radiš fotografije, na taj način stvaraš uspomene na taj neki događaj. A kad snimaš album, autorski rad, to je ono što trenutačno osjećaj u srcu, to iznosiš i snimaš. I za 20 godina kad budemo preslušavali album, možda će nam biti fenomenalno, možda priprosto, banalno. Za nas je to nešto vrijedno jer je to ono što osjećamo bez obzira što će drugi misliti – objašnjava Mateja, dok Mate dodaje kako je album, zapravo, 'pečat tog nekog vremena'.

 

Mate Skračić Adaptive Quartet u raznim kombinacijama djeluje od 2009. godine, a kako se godine nižu, tako se članovi benda sve ljepše osjećaju zajedno, bolje se razumiju, a to se, kažu, osjeti i na kvaliteti njihovih nastupa kojim se raduju. Obično ih se ne može čuti samo na jednom mjestu već 'šaraju' ne samo po šibensko - kninskoj županiji već znaju nastupiti i u gradovima susjednih županija.

 

Za sezonu pred nama, M.S.A.Q. osvježio je svoj repertoar koji inače sviraju pa tako od Mate doznajemo da su popis evergreena osvježili novijim pjesmama.

 

- Dodano je nekoliko pop, rock recentnijeg materijala. Nije to više samo arhaizam kakav smo dosad svirali, dakle do '73. godine, i ništa nakon toga. Dodali smo nešto novijeg materijala ne da podiđemo publici nego zato što smo jednostavno pronašli nešto novijih pjesama koje nam se sviđaju – pojašnjava Mate.

 

 

Piše.Snježana Klarić
 

Iz kategorije: Kultura