Datum objave: 15. Svibanj 2016

FOTO: Nagrada Dijana Klarić - pet statua otišlo u zaslužne ruke svjetskih putnika

Šibenik News
Šibenik News

Treću godinu zaredom Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku ugostilo je finaliste, naposljetku i dobitnike statue Nagrade Dijana Klarić koje se dodjeljuju u pet kategorija u sklopu Hrvatskog festivala putnika.

 

Da zanimanje za Nagradu raste kako godine prolaze, pokazala je ovogodišnja dodjela čiji su organizatori zaprimili preko 80 prijava u svim kategorijama, a one su – najbolja putopisna fotografija, projekt, putopis, video te putnik godine.

 

Upravo je dobitnik nagrade u kategoriji putnik godine obilježio ovogodišnju dodjelu budući da je njegovo ime Jan Jusup, stiže iz Rijeke i ima svega 10 godina. Titulu putnika godine kao i pripadajuću statuu u obliku spirale primio je iz ruku starijeg kolege, prošlogodišnjeg pobjednika u istoj kategoriji, Gorana Subašića ili Velikog Goge.

 

Jana je prijavila njegova majka Sanja koja ga je povela na putovanje dugo 800 kilometara, a riječ je, naravno, o hodočašću Putem svetog Jakova ili Camino de Santiago koji je svojedobno propješačila i Dijana Klarić, prerano preminula mlada Šibenčanka, putnica koja je svijetom putovala s najvećim i najljepšim osmijehom šireći tako poruku u koju je vjerovala – svatko može živjeti svoj san, a u čiju se čast nagrada dodjeljuje.

 

Desetogodišnji Jan kojeg su na na ruti Camino Frances zvali 'Jan – the brave' najmlađa je osoba koja je u ove tri godine ponijela nagradu u bilo kojoj od kategorija, a vjerojatno je i najmlađi Hrvat koji je prošao Camino.

 

- Svoju nagradu nosit ću u školu i na sva putovanja – poručio je mali Riječanin pred kojim su kilometri i kilometri puta diljem svijeta za koje ne sumnjamo da će vidjeti i za vjerovati je da ovo nije bio prvi i zadnji put da ga vidimo na pozornici šibenskog kazališta na dodjeli Nagrade Dijana Klarić.

 

Nominirani u kategoriji putnik godine bili su još i Vedran Buble i Sanja Cicvara te Iva Mihalić i Branko Krčmar, dok su među nominiranima za najbolji putopis bili su Krešimir Sučević Međeral, Vedran Buble i Dinko Telećan.

 

Statuu za najbolji putopis uručila je Dijanina sestra, Maja Klarić, a ona ju je predala Međeralu za putopis objavljivan na blogu 'Do kraja svijeta, čvrsto na zemlji'. Njegova ideja putovanja bila je stići na Novi Zeland, a da se pri tom ne koristi zračnim prijevozom što mu u nekoliko navrata nije pošlo za rukom.

 

No ono što je pošlo za rukom Darku Dovedenu je snimiti fotografiju s putovanja za koju je nagrađen na sinoćnjoj dodijeli Nagrade Dijana Klarić i to za fotografiju pod nazivom 'Vanuatu' što je ujedno i naziv otočja na kojem je fotografija nastala, a prikazuje mještane sela Yakel koji štuju princa Filipa, supruga kraljice Elizabethe, kao boga.

 

Nominirani u istoj kategoriji bili su Ivan Šardi i Lina Ernjak, dok su finalisti u kategoriji najbolji putopisni video bili Boris Veličan, Alen Kuščar i Ana Marija te Ivan Đogić. Tročlani žiri odlučio se nagraditi priču pod nazivom 'Into the World' iza koje stoji kombi Sivko, odnosno Alen i Ana Marija.

 

I zadnja kategorija - najbolji projekt, u jakoj konkurenciji, Nagradu Dijana Klarić dobio je autor projekta 'Hrvatska do Pamira' – Oleg Maštruko koji je put prešao zahvaljujući financijama skupljenim putem crowdfunding kampanje preko Indigogo platforme gdje je uspio prikupiti čak 6 tisuća dolara.

 

Zaista pothvat vrijedan divljenja, baš kao i kod nominiranih u istoj kategoriji, a oni su Hrvoje Jurić za projekt 'Cestom leda do kraja svijeta' i Matej Perkov za ekspediciju 'From Sea to Summit – Morocco 2015'.

 

Između riječi zahvala pobjednika koji, kako su sami rekli, iznimno cijene statuu koji su primili u ruke, kao i cijelu ideju dodjele Nagrade Dijana Klarić, nastale u čast mlade putnice čiji životni put čak i u njenom fizičkom izostanku još uvijek inspirira, nadahnjuje, da se nagrade oni koji žive svoj san jer putovanje je dokaz življenja života.

 

Posebno emotivni bili su glazbeni nastupi  Šibenčanina, poznatog svjetskog putnika, sad već lanjskog putnika godine, Gorana Subašića uz pratnju Mate Skračića na gitari.


Glazbeni brojevi poput 'Purple rain' Princa ili 'Hallelujah" Leonarda Cohena posveta su Onoj čije ime nagrada nosi, a koja iz godine u godinu okuplja i inspirira sve veći broj putnika bez obzira čime se na svojim putovanjima bavili – fotografijom, pisanjem, snimanjem…

 

Iz kategorije: Kultura