Datum objave: 16. Svibanj 2016

Na Supertoon prijavljeno preko 900 radova, festival širi lokacije i traži volontere

Šibenik News
Šibenik News

Šesto izdanje SUPERTOON međunarodnog festivala animacije u trajanju od šest dana održat će se u Šibeniku od 24. do 29. srpnja 2016.

 

Najveća novost na ovogodišnjem izdanju festivala su nove lokacije i potpuno stapanje festivala sa starim gradom.

 

Uz postojeće izuzetno dobro prihvaćeno kino na Gorici program će se po prvi puta izvoditi na još jednom gradskom trgu, Maloj loži, gdje će biti prikazane kategorije kratkog, glazbenog i namjenskog igranog filma.

 

Također, festival će nakon višegodišnjih lutanja napokon imati pravi FESTIVALSKI CENTAR u Galeriji Matija (Studio galerije sv.Krševan) koji će biti mjesto susreta svih posjetitelja i autora, ali i mjesto učenja, razmjene ideja i događanja bogatog popratnog programa.

 

Osim navedenih, ostale lokacije u kojima će se izvoditi neki od programa su već dobro poznate: GRADSKA VIJEĆNICA, GALERIJA SV.KRŠEVAN, GRADSKI MUZEJ, GRADSKA KNJIŽNICA, NOVINARSKI DOM i HNK.

 

Najvažnija festivalska vijes su rezultati natječaja natjecateljskih kategorija koji je bio objavljen prije tri mjeseca i na koji se u svim kategorijama javilo više od 940 filmova iz više od dvadeset zemalja.

 

Ukupno je u četiri kategorije - kratka, dječja, AMV i namjenska odabrano 120 radova koji će biti prikazani u sklopu festivala.

 

KRATKA / Neki od onih koje vrijedi istanuti su filmovi koji su pobrali brdo nagrada te bili na najvećim svjetskim festivalima čime SUPERTOON dokazuje svoju vrijednost i uživa povjerenje najvećih svjetskih autora i studija koji prijavljuju svoje radove. 

28 filmova iz 16 zemalja.

 

DJEČJA / Šibenik, kao sjediste medjunarednog festival djeteta ima najmladju publiku najve;ih ocekivanja te supertoon posebnu pozornost posvecuje izboru djecjeg programa te smo uvjereni da ce Gorica I ovo ljeto biti pretijesna za sve one koji s radoscu prate nas program.


32 broj filmova, 14 broj zemalja.

 

AMV / Ono po čemu smo do sada bili poznati, po čemu smo iskakali među drugim festivalima, osim šarma lokacije i nesputanosti samog festivala, je konkurencija animiranih glazbenih videospotova koja je i dalje broj jedan u svijetu po broju spotova u konkurenciji.


45 filmova, 21 broj zemalja, Gotye, Prodigy,...

 

NAMJENSKA/ kategorija namjenskog flma je ona u kojoj se može vidjeti na koji način kompanije koriste animaciju i njezine blagodati u svakodnevnom reklamiranju proizvoda I približavanju istih potrošačima.


24 reklame iz 12 zemalja, IBM, Motorola…


Osim izvrsnog glavnog natjecateljskog programa tu je bogati popratni u kojem se može naći ponešto za svakoga.


Ove godine smo odlučili prezentirati formu animiranog dokumentarca koje je jedno od novijih ( i zanimljviijih) formi do koje dolazi ispreplitanjem klasične naracije i prezentacije kroz animaciju.

 

Na ovogodišnjem izdanju će biti prikazani najbolji svjetski animirani dokumentarci iz posljednjih pet godina.

 

Još jedna zanimljiva forma koja će biti prikazana su i animirani stihovi. Koliko god da se animacija sve više koristi u glazbenom svijetu ipak ima klasično snimljenih videospotova koje su fanovi obradili te iskoristili kao podlogu na koje su dodali animirane stihove. Što je veći i popularniji glazbenik, to više takvih videa ima, a mi ćemo vam, prikazati samo najbolje.


Tu su još i svakodnevni razgovori s autorima, predstavljanje autora, škola i studija. Bit će tu i retrospektivnih projekcija, izložbi i priznatih gostiju.

 

Ono što želimo potvrditi je nešto na čemu SUPERTOON radi sustavno te je jedan od najposječenijih programa su radionice za djecu i mlade. Od ove godine mi ćemo organizirati dvije.

 

DJEČJA, za koju smo sigurni da neće biti dovoljno stolica te koju vodi već svima poznati voditelj Marko Zdravković i radionica VJinga za mlade na koju su pozvani studenti s regionalnih i međunarodnih festivala.
Upravo je ta radionica dovela do suradnje koju je SUPERTOON ostvario sa šibenskom udrugom P.A.R.K.

 

S obzirom da na dan zatvaranja festivala počinje glazbeni festival Regius te da se otvorila mogućnost suradnje polaznici naše radionice će svoje radove moći prezentirati netom nakon završetka radionice, na samom otvaranju Regiusa na glavnoj pozornici. Uvjereni smo kako je to početak suradnje koja će oba festivala obogatiti i učvrstiti ih na festivalskoj karti regije i svijeta.

 

I za sam kraj jedna obavijest. Raspisan je natječaj za volontere. Kao što znate, bez njihovog truda i zalaganja ne bi bio moguć niti jedan festival pa tako ni SUPERTOON. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se jave na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
 

Iz kategorije: Kultura