Datum objave: 04. Listopad 2016

U Kinu Vodice uživajte u besplatnoj Noći hrvatskog filma

Šibenik News
Šibenik News

U petak 7. listopada u Zagrebu, Sisku, Pakracu, Sinju, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici održat će se treća po redu Noć hrvatskog filma i novih medija, na kojoj će gledatelji besplatno vidjeti hrvatske restaurirane filmske naslove, ali i recentna ostvarenja domaćih autora. Osim u Hrvatskoj, filmovi će se prikazivati i u Subotici, Stuttgartu, Mainzu, Sremskoj Mitrovici te u Aucklandu na Novom Zelandu.

 

Treća Noć hrvatskog filma tradicionalno prikazuje digitalno restaurirane klasike hrvatske kinematografije, pa će publika ove godine vidjeti prvi hrvatski zvučni film Šešir Oktavijana Miletića iz 1937. godine, zatim Moj stan u režiji Zvonimira Berkovića te Ljubav u režiji Ante Babaje, oba iz 1963. godine. Prikazat će se i najstariji zapis na filmskoj vrpci, Sinjska alka iz 1921. godine, zatim Komadić savske sezone Oktavijana Miletića iz 1927. godine te Halo München iz 1968. godine i Specijalni vlakovi iz 1972. godine, oba u režiji Krste Papića.

 

U svim će gradovima, osim u Zagrebu, program početi u 18 sati, s filmovima namijenjenim mlađoj publici, a na programu su između ostalog dugometražni naslovi Šegrt Hlapić Silvija Petranovića, Vuk samotnjak Obrada Gluščevića, Vlak u snijegu Mate Relje i Sinji galeb Branka Bauera, ili kratkometražni Surogat Dušana Vukotića, Guliver Zdenka Bašića, Neboder Joška Marušića, Znatiželja Borivoja Dovnikovića Borde itd.

 

Od dugometražnih dokumentaraca na programu su Dragi Lastane! Irene Škorić, Modri kavez Brune Bajić, Sve je bio dobar san Branka Ištvančića i Slobodni redatelja Tomislava Žaje, dok recentnu dugometražnu igranu proizvodnju predstavljaju Sirene i krikovi Ivana Perića i Zbog tebe Anđela Jurkasa.

 

Filmski program za svaki grad koji sudjeluje u manifestaciji sastavili su umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika Tomislava Gregla (selektor za animirani film) i Branka Ištvančića (selektor za dokumentarni film). Manifestacija se održava pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, podržana je sredstvima HAVC-a, a ulaz na sva događanja je besplatan.

 

Program za Vodice pogledajte klikom na poveznicu - FILMSKA NOĆ. 

Iz kategorije: Kultura