Datum objave: 04. Prosinac 2016

Crno brdo dobitnik priznanja: Lana Stojićević ostvarila velik uspjeh u Londonu

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Lana Stojićević, nagrađivana mlada umjetnica iz Šibenika, svoj dosadašnji fundus nagrada pojačat će onom iz Londona, Metro Imaging Mentorship Award, londonske tvrtke koja već više od trideset godina podržava mlade i njihov rad, posebice na polju fotografije.

 

Lana je za seriju fotografija izdvojenu iz projekta Crno brdo dobila nagradu jednog od partnera u provedbi natječaja New East Photo Prize, Metro Imaginga koji na taj način usko surađuje s pokretačem natječaja Zaklade Calvert 22, The Calvert Journal i ostalim partnerima The Guardian i Bird in Flight.

 

Posebno priznanje za Crno brdo, fotografije koje se nalaze na izložbi u galeriji u Londonu, a koja će tamo ostati do 18. prosinca, autorici je donijelo svojevrsno jednogodišnje mentorstvo Metro Imaginga koji je partner Zakladi u provedbi natječaja, te tisuću funti produkcije koje, također, osigurava Metro Imaging.

 

 

- Zaista nisam očekivala nagradu. Kad sam trebala odlučiti hoću li ići u London ili ne, prvenstveno sam se razmišljala zbog financijskog aspekta putovanja jer organizatori nisu pokrivali troškove. Mislila sam da nema šanse da dobijem nagradu – priznala nam je Lana koja u London naposljetku nije otišla, no njen rad jest.

 

I dobro je da jest jer je Lana jedna od ukupno dvije autorice koje su dobile posebnu nagradu. Osim Šibenčanki, kao jedinoj predstavnici Hrvatske na natječaju, priznanje je dodijeljeno Ukrajinki Eleni Subach za fotografiju 'The Sacrifice', dok je pobjednikom proglašen poljski fotograf, Michal Siarek za fotografiju 'Alexander'.

 

Lanina nagrada od posebnog je značaja, ako se uzme u obzir činjenica da Šibenčanki fotografija nije primarni umjetnički medij.

- Ovo je moj prvi fotografski rad. Gotovo intuitivno sam odabrala fotografiju jer sam smatrala da će najbolje prezentirati odabranu temu. Prizor crnog brda sigurno ne bi bio jednako dojmljiv da je npr. naslikan. U obrazloženju odabira finalista članovi žirija istaknuli su da odabrani fotografi ne barataju klišejima, već da prezentiraju snažne priče te da je iz radova vidljivo da im je jako stalo do onoga što rade – objašnjava Lana, dodajući da odabrani radovi pričaju priču o suvremenoj Istočnoj Europi.

 

Lanina priča s natječajem New East Photo Prize krenula je veoma lijepo. Njen rad izabran je u uži krug od 18 autora od ukupno 1031 pristigao rad. Nakon toga, ušla je i u finalni izbor od 11 autora čiji su radovi izloženi u galeriji u Londonu. Osim toga, njena fotografija Crno brdo izabrana je za vizualne materijale izložbe poput plakata što je Lani osiguralo veliku vidljivost.

 

 

- Dobila sam ponudu za online prodaju u Americi, ali to moram dobro proučiti. Vidjeti o čemu se točno radi – oprezna je mlada umjetnica o pozivu kojoj joj je pristigao dok je čekala na konačnu odluku žirija.

 

Što se tiče žirija koji je odabirao pobjednika i autore posebnih priznanja, ni njihova imena nisu zanemariva. Naime, u žiriju su, između ostalih, sjedili nagrađivani fotograf Donald Weber, kreativni direktor fondacije Calvert 22, Ekow Eshun, kritičarka Kate Bush, urednik fotografije u The Guardianu i Observeru, Roger Tooth.

 

Crno brdo, projekt koji tematizira brda troske u selu nedaleko Zadra koje je tamo pristiglo iz Šibenika, staro je godinu i pol, no još uvijek privlači kustose izložbi i organizatore natječaja. Međutim, Lana nema namjeru tu stati.

 

- Teško je nakon uspješnog projekta započeti neku potpuno novu priču. Nakon kratkotrajne kreativne blokade, trenutačno paralelno radim na nekoliko izložbenih projekata. Ne želim se ograničiti na to da mi svi radovi budu društveno angažirani, iako smatram da ni Crno brdo nije klasičan aktivistički rad. Uvijek biram teme koje su mi vizualno zanimljive, ali za koje smatram da su društveno bitne. Ipak, pokušavam im pristupiti na način da "na prvu" ne moraju biti očita kritika, trudim se zbuniti, a time, nadam se, i zainteresirati promatrača – priznaje Lana čije ćemo radovi uskoro moći razgledati i u Šibeniku početkom iduće godine.

 

 

Promotivni video izložbe u Londonu s Laninim fotografijama u prvom planu pogledajte klikom na poveznicu - CRNO BRDO.

 

Iz kategorije: Kultura