Datum objave: 27. Siječanj 2017

Noć muzeja kroz županiju: Od Kninske tvrđave do Memorijalnog centra na otoku Prviću

Šibenik News
Šibenik News

Ovog petka, 27. siječnja, diljem Hrvatske pa tako i Šibensko - kninske županije obilježava se kulturna manifestacije Noć muzeja. Događanje posvećeno kulturnom hramu kakvim se smatra muzej održava se 12. godinu za redom, a osim u Šibeniku, Ružiću, Drnišu i Kninu, o čemu smo ranije pisali, održat će se na još nekoliko lokacija.

 

Donosimo pregled preostalih programa u sklopu Noći muzeja.

 

 

Betina, Muzej betinske drvene brodogradnje

 

Muzej vrata otvara vu 18:00 kada će i službeno otpočeti druga po redu Noć muzeja u Muzeju betinske drvene brodogradnje.

 

 

Posjetiteljima će biti omogućeno razgledavanje zbirki stalnog postava u pratnji kustosa. U stalnom muzejskom postavu može se pogledati dokumentarac o betinskim brodograditeljima Vanka škvare – ciko mandroča koji kazuje priču o betinskoj brodogradnji, u kojem brodograditelji opisuju kako je tekao njihov put ka brodograditeljskom zanatu. Najmlađi, ali i stariji, mogu zaigrati interaktivnu 3D igru Betinski brodograditelj i naučiti složiti dijelove broda pravilnim redoslijedom.

 

 

U etnografskom dijelu Muzeja doznajte nešto novo o mjesnim običajima i povijesti brodogradnje. Brodograđevno krilo otkriva čaroliju zvukova brodograđevnih alata i pojašnjava kojim su se alatom brodograditelji služili kako bi izgradili drveni brod prije pojave modernih strojeva. Upoznat ćete se s vrstama drva u brodogradnji i tradicijskim načinom dizajniranja brodskih linija.

 

Zbirka maketa Muzeja betinske drvene brodogradnje prikazuje neke od najčešće građenih tipova brodova u Betini i opisuje njihovu ulogu u životu otočana. U Muzeju će se u Noći muzeja također moći razgledati izložba starih uređaja za reprodukciju zvuka – gramofona, starih radio-uređaja, tranzistora, magnetofona i kazetofona, kao i nosača zvuka – vječnih vinilnih ploča. Izložbu će popratiti katalog koji će nam pružiti osnovne informacije o predmetu i njegovoj uporabi u povijesti. U dječjem dijelu programa vidjet ćemo zašto djeca vole glazbu i poslušati koncert polaznika Glazbene škole Vjekoslava Kaleba iz Tisnog.

 

Posjetietlje očekuje i projekcija utjecajnih glazbenih filmova kao i bogat izbor glazbe u slušaonici s naglaskom na žanrove 20. stoljeća. Ništa ne može proći bez dobrog društva, domaće spize i kapljice pa je u pripremi i tradicionalno betinsko sočivo.

 

Otok Prvić, Memorijalni centar Faust Vrančić

 

Tema ovogodišnje Noći muzeja je Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo. Glazba kao tema postavljena je s ciljem prezentiranja i popularizacije glazbene baštine i njene muzealizacije. Preko 200 muzeja, galerija, baštinskih i sličnih institucija predstaviti će skladatelje, dirigente, pedagoge, izvođače, sakupljače glazbene baštine, glazbene kritičare, instrumente, uređaje za reprodukciju zvuka, glazbene zapise i druge predmete vezane za temu glazbe.


Program Memorijalnog centra započinje u 18h sati razgledavanjem stalnog postava.


Glazbu kao temu obilježiti će koncert ženske klape Oršulice početkom u 19h. Ova klapa nam dolazi iz Vodica a svoje ime je dobila po najstarijoj stanovnici Vodica pok. Oršuli Bilan kao i sorti maslina koja se uzgaja na našem podneblju. Prva je ženska klapa u Vodicama i djeluje već preko 16 godina. Repertoar klape čine izvorni, tradicijski napjevi iz Dalmacije, duhovni napjevi i obrade zabavnih melodija.


Redovna brodska linija vozi u 18h iz Vodica za Prvić Luku, a povratak je u 20:15h iz Prvić Luke za Vodice.

 

 

Knin, Kninska tvrđava

 

Iz kategorije: Kultura