Datum objave: 14. Ožujak 2017

Bestseller šibenske nutricionistkinje Anite Šupe „Istine i laže o hrani“ otiskan u rekordnih 14 tisuća primjeraka!

Šibenik News
Šibenik News

Početkom mjeseca iz tiska je izašlo sedmo izdanje knjige „Istine i laži o hrani“ šibenske autorice Anite Šupe koju je prvi put izdala 2012. godine. Niti pet godina poslije ne jenjava potražnja za ovim bestsellerom koji se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim prehrambenim smjernicama nametnutim od velikih industrija.

Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, te nudi jednostavna rješenja za bolje zdravlje i regulaciju tjelesne težine.Tako će ove godine prodaja knjige dosegnuti nevjerojatnih 14 000 primjeraka samo u Hrvatskoj, što Anitu sigurno svrstava u najuspješnije šibenske autorice svih vremena.

Knjiga „Istine i laži o hrani“ do sada je prevedena na slovenski, srpski i makedonski jezik, te je dostupna za prodaju u knjižarama u svim zemljama regije i putem web shopa u cijelom svijetu. Uskoro se planira i prijevod na engleski što bi je plasiralo i na velika inozemna tržišta. Anitina druga knjiga, „Prva hrvatska LCHF kuharica“,nastala je u suradnji s fotografkinjom A. Miljević kao logičan nastavak „Istina“ i praktičan vodič za Paleo/LCHF način života. I ova knjiga je postigla visoku tiražu od 10 000 primjeraka, što potvrđuje fenomen koji je šibenska autorica pokrenula, približavajući široj publici ideju o povratku izvornoj i tradicionalnoj prehrani.


- Zadnjih desetljeća nam je industrijski razvoj, koji funkcionira samo na logici profita, donio novu vrstu hrane koja nikada ranije u povijesti nije postojala. Vrlo malo znamo o tim namirnicama koje unosimo u svoje tijelo, a još manje su nam poznati razlozi zašto nam se neke stvari prikazuju kao zdrave. Činjenica je da usprkos suvremenom napretku znanosti, medicine i farmacije, ljudi ipak nisu zdraviji,a prehrana tu igra veliku ulogu.Zagovaram povratak na tradicionalnu izvornu prehranu kakva je nekada bila, prije razvoja prehrambene industrije, kada bolesti modernog čovjeka nisu niti postojale ili su bile vrlo rijetke. Moj cilj s knjigom, kao i sa sveukupnim radom i angažmanom je inspirirati ljude da promjenama prehrambenih navika preuzmu odgovornost za svoje zdravlje u vlastite ruke – kaže Anita Šupe.


Anita Šupe je diplomirala na Göteborškom sveučilištu u Švedskoj gdje je živjela 10 godina. Za razliku od većine nutricionista, nije osjećala obavezu slijediti službeno prihvaćene stavove i prehrambene smjernice, smatrajući ih znanstveno neosnovanima, tj. rezultatom loše provedenih zastarjelih istraživanja i iznad svega komercijalnih interesa.Tako je 2010. godine pokrenula blog Istine i laži o hrani u kojem se prva na Balkanu usprotivila ustaljenim teorijama i sama krenula protiv jake struje. To sigurno nije bilo jednostavno, ali šibenski dišpet ju je tjerao dalje. Sa svojim popularnim knjigama i blogom, kao i neumornim gostovanjima, predavanjima i promocijama, Anita je u našim krajevima pokrenula pravu malu prehrambenu revoluciju za povratak prirodnom izvornom načinu prehrane. Probila je led i danas je situacija potpuno drugačija: njezinoj se filozofiji prehrane priključuje sve veći broj stručnjaka, a Anita je jedna od najpopularnijih nutricionista na Balkanu.

 

U rodni Šibenik vratila se s obitelji 2013. godine, kada je osnovala nakladničku kuću Tragom, koja je do danas izdala niz edukativnih i praktičnih knjiga na temu prehrane i zdravlja. Osim Istine i laži o hrani i Prve hrvatske LCHF kuharice, u izdanju Tragom izašli su naslovi:
• Denis Delogu: U šumi - Kako sam nadvladao autoimunu bolest uz pomoć Paleo prehrane i funkcionalne medicine
• Sally Fallon Morell i dr. Thomas Cowan: Velika knjiga o prehrani i njezi djece
• Helena Jakoliš: Zdravo i slasno bez glutena, u suizdavaštvu s H. Jakoliš


U pripremi su dva nova naslova za 2017. god: hrvatsko izdanje svjetskog bestsellera GAPS (Crijevno psihološki sindrom) autorice dr. Natashe Campbell McBride, te Autoimuni Nutrivor, knjiga i kuharica za autoimune bolesti dviju domaćih autorica.

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3