Datum objave: 15. Travanj 2020

KULTURNIM PROGRAMIMA PROTIV KORONA VIRUSA / Fotopoetika, Azimut i Škola za likovnu umjetnost Split zajednički obilježavaju Svjetski dan kulture, pogledajte što su vam pripremili

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik i Split povezali su se u obilježavaju Svjetski dan umjetnosti koji se diljem svijeta obilježava danas! Kulturna udruga Fotopoetika i klub Azimut iz Šibenika, u suradnji sa Školom za likovnu umjetnost iz Splita, donosi vam virtualnu izložbu DAVI 3 što je kratica za 'Društveno angažirane videoinstalacije'. 'Borba protiv uzroka smetnji u svakodnevnom životu nikad nije bila ljepša što ova protiv koronavirusa uz pomoć kulturih programa', kratka je poruka organizatora današnjeg događanja koje će se slijedom okolonosti odvijati na društvenim mrežama.

Autori eksponata izložbe DAVI 3 su učenici Odjela fotografski dizajner Škole likovnih umjetnosti Split koji su dali svoje viđenje odgovora na aktualne splitske probleme koji se lako mogu reflektirati u bilo koju društvenu sredinu u Hrvatskoj. Autori su Barbara Nadračić, Josipa Protić, Marko Samodol, Stella Roso i Vlatko Uljević, a videoradovi ili medijske instalacije maturanata nastali su kao rezultat radionica pod mentorstvom profesora i umjetnika Sandre Sterle, Tonija Meštrovića, Gilda Bavčevića, Gorana Čače, Ivana Perića i Hrvoja Zuanića.

O RADOVIMA:

'Inkubator' Barbare Nadračić je instalacija izložena u kontejneru za reciklažu plastike, 'modernom bankomatu' i 'nukleusu društvenog života'.

U videoinstalaciji 'Blato - New York' Josipa Protić kontrastira pustoš i gradsku vrevu Blata na Korčuli i New Yorka.

Videoinstalacija 'Ljubav je na selu' Marka Samodola, inače iz Šibenika, otkriva zapuštene i napuštene kuće, nigdje žive duše ni ljubavi.

'U četiri oka' Stelle Roso, najintimniji je uradak, a prati ljubav majke prema kćerki oboljeloj od najtežeg oblika cerebralne paralize. Rad na tragu Michelangelove 'Piete'.

'Solastalgija' Vlatka Uljevića funkcionira i kao eksperimentalni film na temu titularnog osjećaja žalosti zbog prirodnih promjena koje utječu na našu okolinu.

Generacijski rad 'Zlatno tele' je najsmioniji i društveno najaktualniji komad izložbe DAVI 3 - proširena stvarnost u vidu zlatnog kalašnjikova koji lebdi iznad bijelog postamenta. 'Zlatno tele' je antinasilna reakcija na glorifikaciju (nedavnog) nasilja iz naše zbilje.

Sve ove videoinstalacije moći ćete pogledati danas od 17 sati na Facebook stranicama Fotopoetike i Azimutak koji nastavljaju s programom 'Kulturom protiv korone'.

Osim što najavljuju današnje prigodno obilježavanje Svjetskog dana umjetnosti, skreću pozornost i na četvertog jahača apokalipse koji vam ovog vikenda donosi groove iz dnevnog boravka! Brojni hrvatski glazbenici odazvali su se i ovoj inicijativi pa nas čeka uzbudljiv vikend.

Iz kategorije: Kultura