Datum objave: 20. Lipanj 2020

ŠIBENSKA NEVISTA / Nakon teške upalu pluća, korone i potresa u Zagrebu, Gabi Novak izlazi na scenu sa svojim nezaboravnim filmskim songovima.

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Gabi Novak, šibenska nevista, nakon što je preboljela tešku upalu pluća ležeći u bolnici pored oboljelih od korone, a onda se vratila u stan teško oštećen u potresu, vraća ne scenu i to posebno zanimljivim i upečatljivim programom. Riječ je o multimedijalnom glazbenom projektu "San filmske noći" kojeg je osmislio filmski kritičar Danieal Rafaelić, a u kojem će Gabi Novak prvi put na jednom mjestu i pred publikom prezentirati svoj bogati opus izvrsnih filmskih songova. Riječ je o prezentaciji najslabije poznatog dijela karijere šibenske neviste koja je postala pjevačica upravo zahvaljujući filmu.
Prvi film “Susret u snu” Gabi novak snimala je 1957. godine. Zahvaljujući tom uspješnom debiju uočili su je glazbenici koji su radili glazbu za crtane filmove, a već iste godine njen je glas impresionirao Bojana Adamiča koji je Gabi pozvao da bude gošća njegovog etabliranog big banda. Nakon što je završila Školu primijenjene umjetnosti, grafički smjer, Gabi se zaposlila u Zagreb filmu kad je nastajala znamenita Zagrebačka škola crtanog filma. Radila je kao crtačica filmskih pozadina i koloristica animiranih likova, a kada bi zatrebalo posuđivala im je i glas likovima pa i otpjevala neku pjesmu. Vrlo je brzo napredovala, a pjesme za film su se brzo množile pa je krajem 1957. godine s pjevačicom Jasnom Benedek izdala svoju prvu ploču, “Melodije iz crtanih filmova”.  
Od crtanih do igranih filmova bio je potreban tek jedan korak kojeg je Gabi napravila 1958. godine kada je u filmu "H8" pjevala pjesma “Sretan put”.  Iduće godine na zagrebačkom festivalu imala je “Ljubav ili šala” koja je postala njen prvi hit, a postala je toliko popularna u radijskim programima da je snimljena na A strani njene prve samostalne ploče. Presudnu ulogu za karijeru pa i život Gabi Novak imao je film "Ljubav i moda" koji se u kinima pojavio 1960. godine. U tom filmu Gabi pjeva fantastičnu pjesmu Bojana Adamiča "Ko je to, što je to" i prvi se puta pojavljuje na filmskom platnu. Učinila je to još samo jednom 1961. godine u filmu "Srest ćemo se večeras". Filmski dio karijere šibenske neviste traje neprekidno, a njen zadnji iskorak u sedmu umjetnost bio je film "Šavovi" snimljen prošle godine u kojem ona pjeva pjesmu "Netko čeka na tebe".
Gabi će filmski dio svoje karijere predstaviti u Zagrebu na Tuškancu 29. lipnja, a ulaz je besplatan. Na klaviru će je pratiti Matija dedić, a publika će moći uživati u branim insertima iz filmova koje su obilježili njen glas i njene pjesme. 

Video

Iz kategorije: Kultura