Datum objave: 02. Lipanj 2021

PJESNIČKA REZIDENCIJA "VESNA PARUN" / Prva stipendistica Andrijana Kos Lajtman Kos stigla na Zlarin

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pjesnikinja Andrijana Kos Lajtman od jučer boravi i stvara na Zlarinu u sklopu pjesničke rezidencije 'Vesna Parun'. Taj  projekt Kulturna udruga Fotopoetika organizira prvi put i već je stekao podršku kako Grada Šibenika tako i brojnih pjesnika i pjesnikinja koji su se u svibnju prijavili na otvoreni natječaj.

Voditeljice projekta Maja i Snježana Klarić istaknule su kako je Andrijana Kos Lajtman odabrana i stoga što ispunjava dugoročni cilj projekta, a to je promocija i očuvanje naslijeđa Vesne Parun rodom sa otoka Zlarina  na kojem će Andrijana provesti 10 dana svoje rezidencije i nesmetano se  posvetiti svom umjetničkom radu.

Književnica je u Šibenik stigla vlakom preko Perkovića i time već putovanjem prema konačnoj destinaciji – otoku Vesne Parun, udahnula poetičnu notu. Andrijana Kos Lajtman po dolasku u Šibenik nije skrivala oduševljenje kako gradom, tako i činjenicom da je upravo ona odabrana kao prva stipendistica rezidencije koja nosi ime književnice koju prati svojim umjetničkim radom.

'Mislila sam se hoću li se prijaviti i naposljetku jesam. Ovo je prvi put da sam se uopće prijavila na neku rezidenciju i zaista mi je drago. Veselim se svemu što je predamnom narednih dana', kazala je Andrijana pred odlazak na otok Zlarin.

Pred sam kraj rezidencije Andrijana će šibenskoj publici predstaviti sebe i svoj rad te prenijeti prve dojmove sa Zlarina. Javno događanje – čitanje poezije i predstavljanje rezidencije – održat će se na travnjaku pred klubom Azimut u srijedu 9. lipnja u predvečernjim satima.

Andrijana Kos Lajtman (Čakovec, 1978.) izvanredna je profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je nositeljica različitih kolegija iz hrvatske i svjetske književnosti. Objavila je šezdesetak znanstvenih radova u domaćim i stranim publikacijama te dvije znanstvene knjige: Autobiografski diskurs djetinjstva i Poetika oblika – suvremene konceptualne i hipertekstualne proze. Autorica je pet pjesničkih zbirki: Jutarnji laureat, Lunule, Teleidoskop, Stepenice za Stojanku K. te Zarazna zona (suautorstvo s Damirom Radićem). Povremeno se bavi književnom kritikom, kao i filmom. Autorica je dokumentarno-eksperimentalnih filmova (suautorstvo s Damirom Radićem) Tihi rubovi (2019) i Dan antifašizma (2019).

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3