Datum objave: 21. Prosinac 2021

BRANKA GRUBIĆ s izložbe u Londonu: Meni je Božić ove godine definitivno uranio

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska umjetnica Branka Grubić sa svojom slikom “Nzuri” sudjeluje, uz 78 autora iz četrdesetak zemalja, na izložbi „Contemporary II“ koja je proteklog vikenda otvorena u galeriji Boomer – Tower Bridge u Londonu. Njezina slika izabrana je u konkurenciji od preko 800 prijava iz cijelog svijeta. To je Brankina treća izložba izvan Hrvatske, a prva u Velikoj Britaniji.

Meni je Božić ove godine definitivno uranio. Jučer, dok sam nosila sliku prema galeriji, prolazeći pored Tate Modern-a prema Tower Bridge-u, sto puta sam zastala i pomislila: „Jesam li ovo stvarno ja?“. Sličan osjećaj nastavio se i na samom otvorenju u društvu umjetnika iz čitavog svijeta i pokojeg, najtipičnijeg mogućeg „british“ gospodina kolekcionara u potrazi za novim talentima, koji vas mjeri onim pogledom „preko oka“. Sve još uvijek djeluje nestvarno, kao da gledam neki film. Ono što posebno raduje je saznanje da smo svi dio istog svijeta. Od Kine i Indije do SAD-a i Portugala, većinu umjetnika muče ista pitanja i raduju iste pobjede. Ista slika koja je do jučer stajala izložena u šibenskom Azimutu, danas visi na zidu galerije u Londonu. I to je sasvim normalno. Iza mene je luda godina. Ovo čudno vrijeme u kojem živimo nas stalno podsjeća da je život prekratak i da je svaki dan dragocjen. Zato sam, usred ovoga, odlučila napustiti sigurnost stalnog posla i potpuno se posvetiti umjetnosti. Svaki dan je izazov. Kriza, zastoji u isporukama i otkazivanje izložbi su postali svakodnevica. I sam prijevoz slike do Londona je bio dramatičan. Zbog COVID-a i činjenice da Velika Britanija više nije dio EU sve se zakompliciralo. Izgubili smo dva dana i tonu živaca tražeći sliku po bespućima administracije i skladištima Heathrow-a. I onda, nakon svega, uslijedio je taj trenutak kad smo se pješke spuštali niz South Bank i kad sam konačno shvatila da sam zaista tu di jesam. To je moja ovogodišnja božićna bajka.“

Boomer je umjetnička galerija sa sjedištem u Londonu koju je stvorila skupina londonskih umjetnika i umjetničkih entuzijasta. Cilj galerije je graditi mostove među kulturama i zemljama, potaknuti razvoj neafirmiranih i skrivenih talenata i povezivati umjetnike s novom i širom publikom. S dva galerijska prostora smještena na atraktivnim lokacijama (Aldgate, Tower Bridge), Boomer Gallery postala je jedna od središnjih točaka umjetničke scene East End-a.

Izložba traje do 23. prosinca.

Iz kategorije: Kultura