Datum objave: 12. Srpanj 2022

Otvorena izložba „Šibenski amarcord”, hommage doajenu šibenskog novinarstva Joška Čelara

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U povodu 60. obljetnice novinarske i fotoreporterske karijere Joška Čelara i njegovog 90. rođendana, danas je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić” otvorena izložba „Šibenski amarcord”, koja je hommage doajenu šibenskog novinarstva Jošku Čelaru. Izložbu je organizirala Udruga „Volim Šibenik” u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku i Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka”, a postavljena je u povodu 60. obljetnice novinarskog i fotoreporterskog brada Joška Čelara i njegovog 90. rođendana. Autor izložbe je novinar i publicist Stanko Ferić, a izloženo je 90 povijesnih fotografija Joška Čelara izdvojenih iz fundusa od oko 6000 fotografija i negativa Joška Čelara koje je Udruga „Volim Šibenik” digitalizirala, restaurirala i pohranila. Riječ je o do sada najvećem i najvrijednijem fundus povijesnih novinskih fotografija čiji je narativ pripada Šibeniku i šibenskom zavičaju. Najveći i najvažniji dio fotografskog opusa Joška Čelara nastao je šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća i to jedino je cjelovito i autentično svjedočenje o Šibeniku i Šibenčanima toga doba te posebno nastanka i razvoja modernog Šibenika što ga čini osobito vrijednim. Joškove fotografije postale se simboli Šibenika i neizbrisivi pečati šibenskog zavičajnog identiteta te će kao osobito vrijedna i značajna baština biti pohranjene i trajno čuvane u Državnom arhivu u Šibeniku.
-Joško Čelar je u šibensko novinarstvo, kazao je autor izložbe Stanko Ferić, uveo aktivnu, dinamičnu, angažiranu i estetski čvrsto definiranu fotografiju. Postao je fotografski kroničar Šibenika i šibenskog zavičaja na zapanjujuće sličan način na koji je Tošo Dabac kao umjetnički fotograf 30-ih godina 20. stoljeća postao kroničar Zagreba. On se u svom radu nije zadovoljio samo fotografijom kao pukim tehničkim sredstvom za zapisivanjem prizora iz stvarnosti nego je u nju unio elemente likovnosti i vizualne umjetnosti te javnosti na nov i do tada neviđen način prezentirao Šibenik i Šibenčane. Njegovu dokumentarnu fotografiju danas se prepoznaje kao seriozni fotografski narativ koji, a to se mora posebno naglasiti, pripada Šibeniku te danas tvori jedan od najvažnijih segmenata njegovog identiteta. Štoviše niz Čelarovih fotografija toliko je duboko ukorijenjen u zavičajnu svijest Šibenčana, da ih se poput nekih pjesama Arsena Dedića, doživljavao kao „narodne” i prema njima se odnosi kao općem, zajedničkom dobru i šibenskoj dragocjenosti.
Već na početku svoje karijere, Joško Čelar zalazi u sferu angažiranog novinarstva te stvara impresivni zaokružen, stilski koherentan i edukativno snažan novinarsko – fotoreporterski ciklus koji je prepoznala Javna ustanova „Nacionalni park Krka” i pretočila u monumentalnu monografiju „Zahuktali zov Krke”. Riječ je o njegovom gotovo polustoljetnom sustavnom radu na afirmaciji vrijednosti rijeke Krke i njenih prirodnih fenomena te ustrajnom promicanju razloga zašto Krku treba čuvati i štititi. Njegov novinarski rad jedan je od najvažnijih kamena temeljaca na kojima počiva
svijest o vrijednostima Krke te u konačnici i Nacionalni park „Krka”.
Osim toga, a uz sve ostalo što je zabilježio, Joško Čelar je šezdesetih godina prošlog stoljeća ostvario novinarsko kroničarski i fotografsko dokumentarni iskorak koji ga definira i kao prvog šibenskog promicatelja i kritičara moderne glazbe. On prvi uočio i novinarski pratio fenomen rock glazbe i rock kulture. Njegovi novinarski tekstovi o prvim šibenskim rock grupama i rock koncertima te fotografije prvih šibenskih rockera, danas imaju status neprocjenjivo vrijedne baštine kao jedina svjedočanstva o tom važnom segmentu šibenske urbane povijesti.
Izložba „Šibenski amarcord” organizirana u povodu 60. obljetnice njegovog fotoreporterskog rada i 90. rođendana, prvi je cjelovitiji uvid u fotografski i fotoreporterski opus Joška Čelara, doajena šibenskog novinarstva i začetnika fotoreporterske profesije.

-Značaj njegovog rada i fotografske baštine sažet je u riječi amarcord, kazao je Stanko Ferić, autor izložbe, odnosno u objašnjenju njenog značenja koje je definirao redatelj Fredrico Fellini; Amarcord je odjek osjećaja, stanja duha, stava, načina mišljenja, slika odlaska i čežnje za povratkom, izraz nježnosti i drskosti prema onomu što nas je odredilo, u čemu smo rođeni i u čemu smo živjeli. Ta je prošlost koju treba prihvatiti kako bismo znali živjeti sadašnjost. U Joškovom slučaju to je prošlost Šibenika koju moramo čuvati i poznavati da bi mogli živjeti njegovu sadašnjost.

Joško Čelar: -Navikao sam biti s druge strane objektiva. Navikao sam kroz objektiv vidjeti druge i pričati o njima priče. Za mene je ovako nešto sasvim novo iskustvo. Ne mogu reći da mi je mrsko, ali me ipak malo uznemirilo. Na ovoj izložbi vidim neke svoje fotografije na koje sam i ja zaboravio. Kad ih vidim sjetim se tih trenutaka iz svog života. Trudit ću se nastaviti raditi dalje. Hvala Stanku i Nelli Slavici, Udruzi „Volim Šibenik”, Nacionalnom parku „Krka” i Državnom arhivu u Šibeniku što su omogućili ovu izložbu i monografiju.

Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove „NP Krka”: -Monografija „Zahuktali zov Krke” koju je tiskana kao šezdeseti naslov u nakladi Nacionalnog parka „Krka”, posvećena je upravo 60. obljetnici profesionalne karijere joška Čelar, čovjeka i novinara trajno inspiriranog rijekom Krkom, njenim ljepotama i vrijednostima. Drago mi je što smo izdali njegovu monografiju koja je po mnogo toga posebna i što smo se uključili u organizaciju izložbe izvanrednih Joškovih fotografija. Obožavam izložbe koje pričaju i povijesti mog grada koji kao i Joško, neizmjerno volim. Proživljavam kroz ove fotografije život i mladost mojih predaka o čemu sam se toliko naslušala.

Iz kategorije: Kultura