Datum objave: 14. Siječanj 2023

PREPOROĐENI ŠIBENIK / 150. obljetnica pobjede Narodne stranke u Šibeniku 1873. obilježena izložbom „Preporođeni Šibenik”

Stanko Ferić
Stanko Ferić

150. obljetnica pobjede Narodne stranke u Šibeniku 1872./1873. godine obilježena je izložbom „Preporođeni Šibenik" koju je u dvorani za povremene izložbe Muzeja grada Šibenika otvorio Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. Izložba je dio programa obilježavanja 150. obljetnice pobjede Narodne stranke na općinskim izborima 1872. godine i uspostave narodnjačke općinske uprave u Šibeniku 15. siječnja 1873. godine.
-Ovi prijelomni događaji u šibenskoj povijesti, kazano je u prigodi otvorenja izložbe, omogućili su realizaciju jednog od temeljnih ciljeva hrvatskoga narodnog preporoda - uvođenje hrvatskog jezika kao službenog u općinsku administraciju i škole, a dugogodišnja vlast Narodne stranke, koja je s kraćim prekidima trajala do 1903. godine, osigurala je temeljitu preobrazbu grada i rađanje modernog Šibenika. Prije otvorenja izložbe koju su zajednički organizirali Državni arhiv u Šibeniku i Muzej grada Šibenika, postavljen je lovorov vijenac na spomen ploču u Ulici 15. siječnja 1873.

Iz kategorije: Kultura