Datum objave: 16. Veljača 2024

UZ DAN ŠIBENSKE KJIŽNICE / Predstavljena knjiga "Cesta bez kraja i druge bajke" Senke Dodig izdavač koje je šibenska knjižnica

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik danas je obilježila Dan Knjižnice, utemeljene 17. veljače 1922., i tim povodom je predstavljena knjiga Senke Dodig „Cesta bez kraja i druge bajke“.

Knjigu je Knjižnica objavila u nakladi Bašćina u prosincu 2023., a , uz autoricu, predstavili su se dr. sc. Dijana Mikšić Labura, autorica pogovora te ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić.

Senka Dodig, ekonomistica po struci, uglavnom piše tekstove za uglazbljivanje, surađujući pritom s raznim izvođačima (klapama Solaris i Pasika, Žanamari, Ivanom Prgin i grupom MI, Dragicom Gulin, plesnom skupinom Karma, Kostadinkom Velkovskom, Vinkom Cocom, Jelenom Radan), a pjesme su joj izvođene na različitim festivalima (Melodijama hrvatskog Juga Opuzen, Zadarfestu, Dori, Večerima dalmatinske pisme — Kaštela, Hercegovačkom radijskom festivalu, Festivalu dalmatinske šansone).

Godine 2009. objavila je u vlastitoj nakladi zbirku pjesama Ispovid moru, iz koje je devet pjesama uglazbljeno. Osim pjesama, piše priče za djecu, od kojih su gotovo sve izvedene u ciklusu Priča za laku noć na Prvom programu Hrvatskog radija.

Inače, Gradska knjižnica osnovana je prije 102 godine na inicijativu dr. Borisa Novaka i dr. Miloša Škarice, a u početku je imala fond od 1.105 knjiga i 26 članova. Međutim, u veljači 1923. bilo je već 406 Šibenčana koji su plaćali članarinu, a fond je povećan na 2.681 knjigu.

Gradska knjižnica, koja je u međuvremenu promijenila ime u Narodna knjižnica, objedinjena je 1. siječnja 1966. s Naučnom bibliotekom, osnovanom 1962., u Gradsku biblioteku. Ime Jurja Šižgorića Šibenčanina knjižnica je ponijela 29. prosinca 1970., u povodu obljetnice rođenja velikoga hrvatskog humanista.

Od 1966. knjižnica je bila smještena u tzv. Plavom neboderu, podalje od gradskog središta. U prosincu 2005. uselila je u novi prostor u središtu grada, u zgradu na Poljani sagrađenu, prema projektu šibenskog arhitekta Ivana Vitića, na mjestu na kojem se nekoć nalazila Narodna kavana s Narodnom slavjanskom čitaonicom.

Iz kategorije: Kultura