Datum objave: 20. Veljača 2024

PRIČE S PIJACE / Nevenka Klarić iz Provića već 35 godina prodaje na šibenskoj pijaci, ali samo ono što uzgoji

Diana Ferić
Diana Ferić

Nevenka Klarić iz Provića, na granici Šibensko – kninske i Zadarske županije prodaje isključivo svoje proizvode na šibenskoj pijaci već 35 godina. Nema OPG niti puno robe nego nudi ono što ona i suprug uspiju uzgojiti i nije na pijaci svaki dan neo kad ima što donijeti. No, asortiman joj je raznovrstan – od povrća do raženog brašna, kiselog kupusa, ukiseljene kapulice, a na štandu joj piše a prodaju i sijeno, naravno na svom polju.

„Prije je bilo puno bolje Bilo je naroda, kupovalo se, a sada je kupaca malo.  Šta mogu, moram raditi i prodavati jer nemam mirovinu. Bavimo se sada samo s povrćem, i imamo nešto kokoša a prije smo držali i krave. Sada ih nemamo pa prodajemo sijeno. Imamo vinograd, trešnje, masline. Treba puno oko toga raditi. Ja dođem samo kada imam šta prodat. Povrće je samo naše. Ja ga sama sijem u kući, pikiram onda ga dok ne zatopli posadim u mali staklenik koji imamo , a kad se primi ide u polje. Ne tretiramo ga ničim”, priča Nevenka.
 
Uzgajaju i raž, a zrnje melje kod susjede u njenom malom mlinu tako da je sve domaće. 
Opisala nam je i kako izgleda jedna njezin radni dan.
„Muž i ja se ujutro probudimo, popijemo kavu i odlazimo u polje. Vratimo se oko podne , ručamo i malo se odmorimo, pa opet u polje. Kad dolazim na pijacu on me doveze i vrati se radit u polje, a onda dođe po mene ili se ja vratim sa susjedom. Nije mi teško. Ponekad nam pomogne stariji sin, ali djeca imaju svoje poslove i ne mogu se puno angažirati”. Imam svoje stalne mušterije. Ja sam zadovoljna s njima one sa mnom i tako... Dok god budem  mogla radit ću i dolaziti na pijacu”, zaključuje Nevenka.
 

Video

Iz kategorije: Multimedia