Datum objave: 01. Ožujak 2022

SPOMENAR / Na današnji dan 1992. "Šibenika" je odigrao prva utakmica u Prvoj nogometnoj ligi neovisne Republike Hrvatske

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nogometni klub "Šibenik", danas Hrvatski nogometni klub "Šibenik" odigrao je na današnji dan 1992. godine (odnosno 29. veljače budući da je 1992. godina bila prijestupna) svoju prvu utakmicu u Prvoj nogometnoj ligi neovisne Republike Hrvatske. Nogometno Prvenstvo Hrvatske započelo je i odigrano usprkos tomu što je Hrvatska gorjela u paklu rata i trpjela strahote velikosrpske agresije.
"Šibenik" je prvu utakmicu igrao protiv "Rijeke" u Rijeci i izgubio je 2 : 0 što je nevažan podatak jer je u tim teškim ratnim danima pobjeda bila već sama činjenica da je počeo i da se igra nogometno prvenstvo neovisne Republike Hrvatske.
Na početku te povijesne utakmice utakmice igrači "Rijeke" i "Šibenika" iznijeli su na teren trasparent "Slobodna i suverena Hrvatska - zemlja pravde i demokracije". Igrači su se međusobno darivali knjigama. Riječani su Šibenčanima poklonili knjigu "Petar Krešimir", a Šibenčani su Riječanima darovali knjigu "Hrvatske slave sja". Nakon toga su igrači darovali gledatelje. Sterena su im na tribine bacili 50 lopti s amblemima svih klubova koji igraju u prvoj Prvoj nogometnoj ligi RH, koje je izradila i za tu priliku darovala tvornice dječjih igračaka "Biserka" iz Zagreba. 
"Šibenik" je na teren izašao u potpuno crnim, a "Rijeka" u bijelim dresovima. Prije početka utakmice minutom šutnje odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima

Na kraju prvog  Prvenstva Hrvatske  "Šibenik" je bio posljednji, 12., ali nije ispao u 2. ligu jer je bilo dogovoreno da su svi klubovi koji su se natjecala u prvom Prvenstvu Republike Hrvatske - pobjednici. Prvi prvak Hrvatske bio je "Hajduk". Na 2. i 3. mjestu bili su "Zagreb" i "Osijek", a današnji "Dinamo" koji se tada zvao NK HAŠK "Građanski" bio je 5.
Trener "Šibenika" Nikica Cukrov došao je na okupljanje ekipe i prvi trening uoči početka Prvenstva s bojišta u odori hrvatskog vojnika i tako je vodio treninge na stadionu na Šubićevcu. Treninzi su održavani s prekidima zbog opće opasnosti i topničkih napada velikosrpskog agresora na Šibenik.

Prvu utakmicu u prvom Prvenstvu Republike Hrvatske igrali su: Tafra, Murić, Jurić, Mujakić, Petković, Bulat, Bobanović, Ninić, Blažević, Bulat, Vuković, Računica i Pešić. Ekipu je vodio trener Nikica Cukrov.

 

Iz kategorije: Muzej sporta