Datum objave: 08. Studeni 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenski tajkun pljačkao poduzeća i ukradenim novcem financirao pjevačice

Diana Ferić
Diana Ferić

Ugledni Šibenčanin T. M., bogati poduzetnik koji je kontrolirao velike dijelove gospodarstva Šibenika, te imao izravni utjecaj na političku situaciju u gradu i općini, glavni je organizator višemilijunskih pronevjera, utaja poreza i sumnjivih novčanih transakcija.

Šibensko gospodarstvo, tvrdi se, pretrpjelo je zbog njegovih malverzacija goleme štete, a danas bi se zbog toga u nevolji mogla naći i glavna šibenska domoljubna stranka kojoj je T. M. svojim novcem i vezama pomagao prilikom izbora.

Nakon što se pročulo da T. M. nije bio nikakav uglednik i bogataš koji je stekao imetak svojim sposobnostima nego običan razbojnik, pljačkaš i lopov nelagoda se uvukla i među vlasnike nekih šibenskih hotela i kavana u koje je T. M. ne žaleći novca, dovodio u najbolje pjevačice sevdalinki, a i neke dame sumnjivog morala za potrebe svojih prijatelja i njihovih druženja

Od dovođenja pjevačica sevdalinki Šibenik je imao itekako velike koristi jer su hoteli i kavane u kojima su one nastupale bili puni od jutra do mraka, a novac se nemilice trošio na vino, pivo, šampanjac i skupe strane žestice.

T. M., a to znaju svi u Šibeniku, bio je najveći ljubitelj sevdalinki. Ništa ga nije moglo spriječiti da izostane s nekog njihovog nastupa. Redovito je bio najveseliji, a kada bi bio baš dobre volje i zapjevao bi s njima.

Nije tajna da je baš on svojim novcem u Šibenik doveo jednu od najpoznatijih pjevačica sevdalinki, Sofku Nikolić, zvijezdu svjetskog glasa koja je do zadnjeg mjesta punila najprestižnije koncertne dvorane pa čak i one u Parizu. Sofka je nastupila u hotelu "Krka", a do tada neviđena masa Šibenčana koja se gurala pred hotelom koji nije mogao primiti ni desetinu onih koji su željeli čuti Sofku, nije mogla dočekati da zapjeva njim najdražu pjesmu "Cojle Manojle".

T. M. ipak neće kazneno odgovarati za basnoslovne sume koje je izvukao iz šibenskih poduzeća, dugove koje je ostavio za sobom i nebrojena kriminalna djela. Za njegovu razbojničku rabotu Šibenik je doznao na današnji dan 8. studenoga 1934. godine, a on je, osjetivši da bi mogao biti otkriven, iz Šibenika potajice otišao još 1927. godine i sklonio se u Londonu, a odatle je, da bi zameo trag, pobjegao u Ameriku.

Usput, zanimljivo je znati da je slavnu Sofku Nikolić, koja je osvojila Europu pjesmama koje je pjevala uz pratnju romskog orkestra i nikada se nije odrekla pjevanja u kavanama, iako je nastupala u najpoznatijim europskim koncertnim i opernim i koncertnim dvoranama, obožavao i naš Arsen Dedić. On je Sofku (1907. - 1982.) osobno poznavao, a bili su i prijatelji.
 

Video

Iz kategorije: Nostalgija