Datum objave: 07. Prosinac 2018

NA DANAŠNJI DAN: Šibenčani prikupili golema sredstva za obranu grada od neprijatelja

Diana Ferić
Diana Ferić

Građani Šibenika dali su velike dragovoljne prinose i prikupili golemi novčani iznos za obranu svoga grada od neprijatelja i pružanje otpora agresoru.

Upis dobrovoljnih priloga za obranu Šibenika organiziran je u kinu „Tesla“ pred kojim su tijekom cijelog dana nebrojeni Šibenčani čekali u redu da bi uplatili novac za organizaciju obrane Šibenika i zaštitu od napada iz zraka. Odbor za obranu Šibenika predvodio je Dane Škarica, a uz njega su bili najimućniji Šibenčani, Anton Antić, Šime Šare i Miloš Šupuk. Oni su dali najveće priloge, a u akciju su se uključile sve političke stranke i svi stranački prvaci. Nikakvih prijepora nije bilo. Svi su imali samo jedan zajednički cilj – obraniti Šibenik od talijanskih fašista i njemačkih nacista. Svima je bilo jasno da je rat neizbježan i da će se Šibenik naći na udaru agresora koji neće poštedjeti ništa i nikoga. 

Pozivu na organizaciju obrane Šibenika odazvala se i sirotinja koja nema ništa do golih ruku i vlastitog života. Oni koji nisu imali novaca stavili svu svom gradu na raspolaganje svoju snagu i volju da iskopaju zaklone, pomažu u zaštiti građanstva, prenose hranu, streljivo i sve ostalo što je potrebno.

Bilo je to na današnji dan 7. prosinca 1940. godine. Ratni vihor zahvatio je Šibenik nepunih pet mjeseci kasnije, ali pripreme su bile uzaludne. Rat nije počeo onako kako su Šibenčani očekivali. Istina talijanski su fašisti bombardirali Šibenik 6. travnja 1941. godine, ali to nije bilo ni približno najavama i očekivanjima. Brodove u Šibenskoj luci Talijani su bombardirani i tijekom nekoliko narednih dana. 10. travnja u gradu je nekolicina ustaša pokušavala razoružati postrojbe vojske Kraljevine Jugoslavije i u Šibeniku uspostaviti vlast Nezavisne Države Hrvatske, ali bez ikakvog uspjeha. Nisu ništa postigli jer su bili malobrojni, a nisu imali no podršku Poglavnika Ante Pavelića koji je već ranije Šibenik i najveći dio Dalmacije prepustio Italiji.

Šibenik su talijanski fašisti bez borbe okupirali 15. travnja 1941. godine, a tri dana kasnije pripojen Kraljevini Italiji. Sve ono što je prikupljeno za obranu grada propalo je i nestalo. Fašisti su u Šibeniku zaveli strahoviti teror, pa se Šibenčani masovno priključuju antifašističkom pokretu i već 31. kolovoza organiziraju svoj prvi partizanski odred. 

Pripreme za očekivane napade na Šibenik iz zraka ipak su koliko toliko imale kakvu takvu svrhu i smisao, ali u sasvim drugim okolnostima na koje nitko nije ni pomišljao. Naime tijekom 1943. i 1944. godine Šibenik su kao snažno neprijateljsko uporište, bombardirali - saveznici. Šibenik je teško strdao, a žrtve su bile bojne. Možda bi ih bilo još i više da se grad već 1940. godine nije počeo pripremati za zaštitu od napada iz zraka. 
 

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3