Datum objave: 19. Ožujak 2019

NA DANAŠNJI DAN: Šibenčani odbili ponudu Slovenca koji daje kamion i dva auta u zamjenu za vino i rakiju

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski vinari i proizvođači žestice odbili su slovenskog poduzetnika Matjaža Antičevića iz grada Dolenji Logatec koji im je u zamjenu za vino i rakiju ponudio kamion i dva automobila.

Antičević je tražio vinara koji je bi voljan u zamjenu za teretni automobil Chevrolet nosivosti jedne i po tone, mali osobni automobil Peugeot i sportski automobil četverosjed Lancia Lamba, dati odgovarajuću protuvrijednost u vinu i rakiji. Uz automobile u najboljem stanju nudio je besplatno i komplet rezervnih guma, ali bez uspjeha.

Šibenčani su komentirali njegovu ponudu koja je bila vrlo privlačna. Štoviše u Dolnji Logatec je otputovala tročlana delegacija šibenskih vinara da izvidi vozila koja se nude i vratila se s povoljnim vijestima. No, do posla nije došlo jer su svi šibenski vinari za svoje vino i rakiju tražili novac, odnosno dio u novcu, a dio u šećeru i modroj galici.

Antičević je bio poznati trgovac vinom i rakijom. Otkupljivao ih je po cijeloj Dalmaciji, a najviše na šibenskom području budući da je u Sloveniji bilo jako popularno i traženo crno vino zvano šibenski specijal.

Zašto je Matjaž Antičević 1931. godine umjesto da ih kupuje novcem nudio za vino i rakiju čak dva više nego solidna automobila i vrlo upotrebljiv kamion, ostalo je tajnom. Prema neprovjerenim podacima do trampe je navodno ipak došlo, ali ne u Šibeniku nego u zaleđu Splita.

Ispred kavane Medulić taj se događaj naveliko komentirao. Jedan od zaključaka je bio da bi Slovenac možda i uspio da je svoja vozila izložio na Poljani, ali je odbačen kao nerealan i zamijenjen tezom da on vozila uopće nije trebao dovoziti u Šibenik jer bi ih trampio i na neviđeno da je Šibenčane pozvao na pečenu janjetinu.


 

Iz kategorije: Nostalgija