Datum objave: 29. Svibanj 2020

JUBILARCI / Ulica Kralja Zvonimira asfaltirana je prije 90 godina nakon poziva Šibenčana gradskoj upravi da konačno nešto učini i za Šibenik

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ulica Kralja Zvonimira bila je posljednjeg dana travnja 2020. godine ponovno otvorena za promet  nakon temeljite obnove obavljene u sklopu projekta "Aglomeracije Šibenik" . To je bio vrlo značajan događaj jer je ipak riječ o uređenju i modernizaciji glavne i najvažnije šibensku ulice i prometnice. Svečanost njenog otvaranja nakon šestomjesečnih radova, bila je zanimljiva i nekonvencionalna, a čudnim spletom okolnosti dogodila se na 90. obljetnicu njenog prvog asfaltiranja! Osim toga bil bi zgodno da se tom prigodom napomenulo da je Ulica kralja Zvonimira, bila prva šibenska asfaltirana ulica.

Asfalt je dobila 1930. godine kada još nije imala ime, a nazivana je banovinskom cestom. Tada se protezala od Građe do bolnice i bila je duga 1500 metara.

Prema autentičnim dokumentima njeno asfaltiranje 1930. godine nije bilo plod sustavnog komunalnog razvoja i modernizacije Šibenika, nego pritiska nezadovoljnih Šibenčana. Građani koji više nisu mogli trpjeti "strašno blato i neprohodni glib" nakon svake kiše, "oblake zagušljive prašine" tijekom ljetnih suša, ali i "sramotu i nelagodu pred mnogobrojnim strancima koji automobilima prolaze kroz tu sramotu da bi vidjeli i divili se Šibeniku", poslali su predstavku Banskoj Upravi protiv šibenske općinske i gradske uprave. U predstavci se žale na nerad općinskih i gradskih dužnosnika, prozivaju ih zbog nebrige, ali i "pogodovanja sebi i svojim političkim istomišljenicima".

Predstavka završava pozivom: "Neka se jednom učini nešto i za Šibenik", a podjednako se apelira na šibenske dužnosnike kao i na Bansku Upravu. Banovinska cesta od Građe do Bolnice asfaltirana je još iste godine, a zanimljivo je da su nakon početka radova u novinama pojavile reklame za Fordove kamione prilagođene - brzom i učinkovitom asfaltiranju prometnica.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3