Datum objave: 30. Kolovoz 2020

Što su Šibenčani radili zadnje nedjelje u kolovozu 1930? Kupali su se na Jadriji i Zlarinu, išli su na Krku, plesali u đardinu i slavili otvorenje Radničke čitaonice!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zadnja nedjelja u kolovozu 1930. godine bila je u Šibeniku vedar, sunčan, veseo i uzbudljiv dan. Prije svega Šibenik se hvalio uspješnom turističkom sezonom. Turista je bilo skoro 30 posto više nego 1929. godine, a prednjačili su Nijemci koji iz Šibenika ni krajem kolovoza nisu odlazili.
Nakon dugog, vrelog ljeta Šibenčani su dočekali ugodan, vedar, ali ne i vruć dan pa su masovno krenuli na izlete. Najveća je navala bila na Jadriju, a i Zlarin je zabilježio do tada najmasovniji dolazak Šibenčana.
Šibenčani kojima nije bilo toliko do kupanja i sunčanja otišli su na izlet na Skradinski buk gdje je, čini se bilo čak i previše posjetitelja pa je bilo žalbi na gužvu koja je "ometala uživanje u ljepoti". Izletište Mandalina zaposjeli su Šibenčani koji traže dobru pečenu prasetinu s ražnja i uživanje uz dobro vino u ugodnoj hladovini.
Na svoje su došli i Šibenčani kojima se nije išlo ili nisu mogli poći na izlet u okolicu. Za njih je Narodna glazba organizirala promenadno - plesni koncert u đardinu! Prema vijestima koje su do nas stigle, u đardinu je bio odličan provod. Tu se "slila sva sila Šibenčana". Glazba je bila odlična, a plesalo je i staro i mlado. Zasluge pripadaju dirigentu, maestru Sentinelli.
No i izlete i ples u đardinu zasjenila je "velebna fešta svečanog otvaranja prve Radničke čitaonice u Šibeniku". Čitaonica za radnike otvorena je u prizemlju kuće Stošić uz biskupijsko sjemenište. Bila je to velika, lijepo uređena, svjetla prostorija s obiljem knjiga, magazina, novina i brošura namijenjenih šibenskom radništvu. Korištenje čitaonice bilo je besplatno, a pristup su imali radnici i činovnici. Svrha otvaranja Radničke čitaonica bila je "kulturno uzdizanje i socijalno obrazovanje radništva". Čitaonicu je otvorila Radnička komora iz Splita. Bila je to prva kulturna institucija namijenjena radnicima, šegrtima i namještenicima. Pri otvorenju feštalo se uz glazbu, pečenu prasetin, vino i odličnu glazbu, a kroničari su posebno zabilježili da su pred čitaonicom "bodro zaplesale jedre, rumene, stasite i svakom ljepotom obdarene mlade Šibenčanke niska porijekla, ali aristokratska uznosa".

Iz kategorije: Spomenar