Datum objave: 09. Prosinac 2020

SPOMENAR / Među bačenim starim novinama pronađene slike otvorenja Gradskog groblja Kvanj 2. studenoga 1978. godine

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Joško Vuković direktor poduzeća "Čempresi" koje gospodari i upravlja gradskim grobljima, hvale vrijedni je pionir onoga što je u svijetu već odavno sažeto u sintagmu grobna kultura. On se, uz ostalo, pobrinuo da šibenska gradska groblja dobiju svoj identitet i počeo čuvati njihovu baštinu uključujući i pogrebnu tradiciju. Vuković je shvatio ono što u Šibeniku mnogi još nisu u stanju razumjeti (ne samo kada je riječ o grobljima nego o baštini općenito) pa mnoge vrijedne stvari smatrajući ih bezvrijednima bacaju u smeće. Tako je nedavno među hrpom starih novina i knjiga pronađen i set fotografija iz novije povijesti Šibenika među kojima pozornost privlače scene snimljene 2. studenoga 1978. godine kada je Gradsko groblje Kvanj predano na uporabu.
Uz dužni pijetet i groblju prikladnu ceremoniju groblje Kvanj otvorio je (akose to može tako reći) Mladen Radić, predsjednik Socijalističkog saveza radnog naroda Šibenika, a prigodni govor održao je direktor RO "Čempresi"  Mate Laganović. Groblje je imalo 370 obiteljskih grobnica  i parcele za ukope, a imovinsko - pravno bilo je riješen prostor za njegovo širenje. Grolje je imalo za to vrijeme estetski i tehnički jako dobro riješenu mrtvačnicu s prostranim komemorativnim trgom. Projekt je izradilo šibensko poduzeće "Plan", a radove je izvela "Izgradnja". Zanimljivo je da je groblje Kvanj izgrađeno, uređeno i predano na uporabu prije nego što je bio uređen prilazni put što neodoljivo podsjeća na primjerice aktualnu zgodu s plažom Rezalište.
Odluka o gradnji novog groblja bila donijeta već 1948. godine, a s izgradnjom se odugovlačila punih 30 godina. Osim Kvanja u igri su bili Rokići i Raskrižje. Na kraju je odlučeno da se groblje gradi na Kvanju što se iz današnje perspektive pokazalo najboljim rješenjem.
Na pronađenim slikama vidi se kako je Gradsko groblje Kvanj izgledalo na dan predaje na uporabu 2. studenoga 1978. godine te sam čin presijecanja vrpce u nazočnosti zaposlenika groblje i tadašnjih šibenskih dužnosnika. Za sada se ne zna tko je autor fotografija. Pouzdano je jedino da to nije legendarni fotoreporter Ante Baranić jer ga se može vidjeti i lako prepoznati na jednoj od fotografija.

Iz kategorije: Spomenar