Datum objave: 18. Rujan 2021

SPOMENAR / Radio London objavio udarnu vijest: Osvojene su topničke bitnice na otoku Žirju! To je veliki uspjeh u borbi protiv agresora i doprinos pobjedi.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Radio London objavio je na današnji dan 18. rujna, udarnu vijest da su osvojene topničke bitnice na otoku Žirju naglašavajući pri tomu da je riječ o golemom uspjehu u borbi protiv agresora i doprinos pobjedi.
Topničke bitnice na Žirju, javlja Radio London, osvojene su 16. rujna 1943. godine čime je zadan težak, možda čak i presudno važan udarac vojsci njemačko vojsci koja je nakon kapitulacije fašističke Italije, okupirala Dalmaciju.

Ova vijest iz 1943. godine zanimljiva je zbog podudarnosti datuma 16. rujna 1943. - 16. rujna 1991. godine. Dakle na isti dan kada su antifašistički borci zauzeli topničke bitnice na Žirju, 1943. godine, hrvatski branitelji su 1991. godine počeli topove sa Žirja koristiti u obrani Šibenika od velikosrpskog agresora. Osim toga ta vijest Radio Londona svjedoči koliko je bitnica na Žirju bila strateški važna. Naime ako je u sred pakla Drugog svjetskog rata uz sve silne bitke koje su tada vođene, bilo važno svijetu obznaniti da su saveznici (a među njih se ubrajaju i hrvatski antifašisti)
zauzeli topničke bitnice na Žirju i ta je riječ o velikoj pobjedi, onda nema nikakve sumnje kolika je bila važnost Žirja i kako se sve to reflektira na ulogu koju je Žirje imalo u obrani Šibenika i Hrvatske u Domovinskom ratu.

U Drugom svjetskom ratu i nekoliko godina nakon njega na Žirju su topovi Škoda kalibra 225 mm, a topova od 90 mm koje su u obrani Šibenika i Hrvatske koristili hrvatski branitelji, postavljeni su na na tom otoku desetak godina nakon Drugog svjetskog rata. Riječ je o talijanskim topovima s ratnog broda “Vittorio Veneto” koje je bivša Jugoslavija dobila je u sklopu ratnih reparacija. Riječ je o vrhunskim topovima koje je boljima od svojih smatrala čak i moćna vojska nacističke Njemačke.

Iz kategorije: Spomenar