Datum objave: 16. Lipanj 2022

ZAVRŠENA BITKA NA SUTJESKI / U toj slavnoj bitci među Dalmatincima bilo je najviše Šibenčana, poginulo ih je 787 poginulo ih je

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan prije 79 godina završila je jedna od najkrvavijih bitaka u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima.

U jugoslavenskoj historiografiji i poslijeratnom narativu ova bitka, koja je trajala od 15. svibnja do 16. lipnja, bila je poznata kao Peta neprijateljska ofenziva. U široj javnosti ostala je poznata kao Bitka na Sutjesci.

Nakon mjesec dana borbe poginulo je sedam i pol tisuća ljudi. Najviše poginulih partizana i ljudi koji su bili s njima bilo je upravo s područja Dalmacije, njih čak tri tisuće, a zabilježeno je kako je najveće gubitke pretrpjela upravo Druga dalmatinska brigada u kojoj je poginulo 800 partizana. Najviše Dalmatinaca koji su sudjelovali u bitki bilo je iz Šibenika, 1316. Poginulo ih je 787.

Iako je, prema dijelu povjesničara, odbijanje te ofenzive bilo prekretnica za tijek Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije, drugi ustraju u tvrdnji kako se radi o povijesnom mitu i porazu partizana. Bez obzira na sve, ostaje činjenica da su u jednoj od najkrvavijih bitki na ovom području najveću ulogu odigrali hrvatski partizani s područja Dalmacije.

Operacija Schwarz (crno), kako su je nazvali Nijemci, uslijedila je nakon operacije Fall Weiss (Bitka na Neretvi). Sam proboj Sutjeske trajao je dva dana - 15. i 16. lipnja 1943. godine. Operacije Schwarz i Fall Weiss imale su isti cilj: slomiti partizane i zarobiti vođu Josipa Broza Tita, Nijemcima tada poznatijeg pod imenom Walter, piše Index.hr.

Najviše Dalmatinaca bilo je iz Šibenika

U napad na partizanske postrojbe koje su u tom trenutku brojale 18 tisuća vojnika okupljenih u 16 brigada Sile Osovine krenule su s više od 127 tisuća vojnika formiranih u bugarske, talijanske i njemačke jedinice, zajedno sa snagama koje su pripadale marionetskoj NDH, brojnim oklopnim vozilima i s više od 300 aviona kojima su zapovijedali Nijemci. Uz partizanske borce, u grupaciji koja je sudjelovala u bitki bilo je gotovo 3000 žena, ali i ranjenika i bolesnih pa je ukupan broj sudionika premašio 22 tisuće ljudi.

Povjesničari se slažu kako je za sudjelovanje velikog broja Hrvata u bitkama koje su preokrenule tijek Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije "zaslužan" Ante Pavelić koji je predao Dalmaciju u talijanske ruke i tako potaknuo otpor lokalnog stanovništva, mahom Hrvata. Naime, 18. svibnja 1941. godine u Rimu je potpisan ugovor kojim je kvislinška Nezavisna Država Hrvatska (NDH) predala fašističkoj Italiji dijelove Hrvatskog primorja i Gorskog kotara, najrazvijeniji dio Dalmacije s otocima te Boku Kotorsku. Potpisali su ga ustaški poglavnik Ante Pavelić i fašistički vođa Benito Mussolini.

Iz kategorije: Spomenar