Datum objave: 17. Srpanj 2022

NA DANAŠNJI DAN / Na Zlarin stigle crkvene orgulje čiju su granju naručili zlarinski iseljenici u Americi kod Milana Majdaka graditelja orgulja iz Vrapču

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na otok Zlarin, u crkvu Uznesenja Marijina stigle su orgulja čiju su gradnju naručili zlarinski iseljenici u Ameriku kod vrsnog majstora orguljara Milana Majdaka iz Vrapča. Orgulje imaju 12 registara 2 manuala, pedal i 8 spojki pneumatskog sustava- Kolaudatori orgulja su dr. Bernardin Sokol i s. Marija Tarzicija.

Milan Majdak (Šišljavić, 1897. Zagreb, 1984.) hrvatski graditelj orgulja. Orguljarsku struku je učio kod F. Heferera i Lindauera, s kojim je zajedno vodio radionicu "Lindauer i Majdak" od 1927. do 1936. godine, a poslije je radio samostalno. Važniji radovi su mu orgulje u trogirskoj katedrali, kapucinskom samostanu u Osijeku, franjevačkom samostanu u Subotici, Nerežišćima, Zlarinu, Đurđinu i Kraljevcu na Sutli. Za svoj rad dobio je priznanje na Zanatskoj izložbi u Zagrebu 1938. godine i priznanje Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu 1954. godine.

Iz kategorije: Spomenar