Datum objave: 21. Srpanj 2022

SPOMENAR / Pobuna Šibenčanki! Zbog „uvoza” velikog broja animir-dama iz Splita pripremaju štrajk i ulične prosvjede, traže osnivanje „ženske policije” za zaštitu ženskih prava.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Predstavnice nezadovoljnih Šibenčanki koje pripremaju štrajk i ulične prosvjede, predale su jutros šibenskoj gradskoj upravi peticiju i akt o pobuni šibenskih žena do koje će doći zbog „uvoza” velikog broja ugostiteljskih službenica takozvanih animir-dama iz Splita. Odlukom šibenske uprave dozvoljen je „uvoz” animir-dama i uvođenje animir-službe u šibenskim ugostiteljskim objektima nakon što je Split donio odluku da u splitskim restoranima, kavana i hotelima kao konobari i poslužitelji mogu noću raditi samo muškarci, a ženama zabranio noćni rad u ugostiteljstvu.
Ogorčene Šibenčanke rezolutno su obavijestile gradsku upravu da stupaju u svekoliki štrajk i da će ulične demonstracije trajati dok se ta „sramotna odluka ne ukine". Šibenčanke upozoravaju da će zapošljavanje animirki u šibenskim hotelima, restoranima i kavanama ugroziti brak i ćudoređe, ženama oteti muževe, a djevojkama zaručnike. Odluku gradske uprave smatraju nemoralnom i sramotnom. Pobunjene šibenske žene zahtijevaju uvođenje rigoroznih sankcija za sve ugostitelje koji uvedu animir-službu, a posebnim ultimatumom zahtijevaju da se u Šibeniku uvede „ženska policija” zadužena samo i isključivo za zaštitu žena i ženskih prava .
Štrajk će, najavila je deputacija nezadovoljnih Šibenčanki, početi obustavom kućanskih poslova.

Šibenik 1937.

Iz kategorije: Spomenar