Datum objave: 10. Studeni 2022

SPOMENAR / Prije 75 godina odigrana je prva javna košarkaška utakmica i osnovan prvi košarkaški klub u povijesti Šibenika.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prva javna košarkaška utakmica u povijesti Šibenika odigra je 1947. godine, a iste je godine osnovan i prvi šibenski košarkaški klub. Prva javna košarkaška utakmica odigrana je na košarkaškom igralištu provizorno postavljenom na dijelu starih teniskih terena na Šubićevcu. Igrala je reprezentacija šibenske gimnazije protiv reprezentacije zadarske gimnazije pojačane s nekoliko zadarskih košarkaša. Pobijedio je Zadar, a rezultat je bio (ne zna se točno) 14:8 ili 14:13 odnosno 14:12 za Zadar. Na istom igralištu 1947. godine odigrana je i prva ženska košarkaška utakmica, a u kući iza današnjeg kafića Ante Šupuka na Poljani, svestrani šibenski sportaš Branko Gojanović Lasica pokrenuo je osnivanje prvog šibenskog košarkaškog kluba. Klub je dobio ime „Meteor”, ali je preimenovan u KK „Lokomotiva” da bi mogao koristiti povlastice pri putovanju vlakom. U prvoj ekipi prvog šibenskog košarkaškog kluba igrali su Branko Gojanović, Ivo Marušić, Vlade Županović, Tomislav Zorić, Slaven Karađole, Živko Kalauz, Milivoj Boranić, Neno Iljadica, Broko Zaninović, Davor Bošković, Boris Baica i Joško Vukov. Prvi predsjednik kluba bio je Rafaelo Gagić, tajnik Jakov Stošić, a klupsku administraciju vodio je Vlatko Terzanović.
Prve je šibenske košarkaške ekipe okupio je i prve javne košarkaške utakmice organizirali Milica Pejić i Zlatko Res Koritić koji su dekretom Ministarstva prosvjete FNR Jugoslavije nakon završetka Drugog svjetskog rata raspoređeni na radna mjesta profesora tjelesnog odgoja u šibenskoj gimnaziji. Milica je u šibenskoj gimnaziji počela raditi 14. rujna 1946. godine, a njen budući suprug Zlatko 8. listopada iste godine. U Šibeniku nisu ostali dugo, ali će ostati zapamćeni u povijesti šibenskog sporta. Zlatko Res – Koretić kao trener i izbornik selekcije učenika šibenske gimnazije koji su odigrala prvu javnu košarkašku utakmicu u Šibeniku, Milica trenerica koja je odgajati prvu generaciju šibenskih košarkašica među kojima su bile Ankica Panjkota i Duška Marinčić.

Na slici: Na žalost neoštra, ali jedina fotografija prve šibenske košarkaške ekipe koja je odigrala prvu košarkašku utakmicu 1947.

Iz kategorije: Spomenar