Datum objave: 23. Ožujak 2023

SPOMENAR / Šibenik uputio službenu protestnu notu vladi SAD-a zbog seksualnog zlostavljanja plesačice Eunice Pantages i simbolične kazne izrečene silovatelju, milijunašu Pringelu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenik je službeno posredstvom Vijeća mudraca kavane „Medulić” uputio službenu prosvjednu notu Vladi Sjedinjenih Američkih Država zgrožena seksualnim zlostavljanjem lijepe kazališne plesačice Eunice Pantages i izricanjem male, više nego simbolične kazne silovatelju, bogatašu Alexanderu Prigleu. Šibenčane je osobito zgrozilo to što Pringle nije strože kažnjen čak ni kada je policija utvrdila da je na mondenim privatnim zabavama na teatralnim dražbama koje je nazvao ljubavnim sajmovima prijateljima bogatašima prodavao mlade i lijepe djevojke.
Pringle je 17-godišnju plesačicu Pantages seksualno zlostavljao, iskorištavao
i ucjenjivao, a za sve to se ne bi nikada saznalo da Pantagesovoj sve to nije dodijalo pa je istrčala iz kazališne garderobe na ulicu u vrlo derangiranoj odjeći.
-Skandalozno je, - kaže se u šibenskoj protestnoj noti - što je Pringlea sud oslobodio odgovornosti, a nesretnoj plesačici dodijelio mizerno obeštećenje od 3000 dolara na koje mora platiti porez.
Američkoj Vladi ukazano je da se takvo što u Šibeniku ne može dogoditi, a američki Senat je pozvan da preispita slučaj i donese zakone koji neće štiti bahate i nasilne bogataše.

Vijeće mudraca kavane Medulić, Šibenik, ožujka 1936.

Iz kategorije: Spomenar