Datum objave: 26. Srpanj 2023

SPOMENAR / Britanski admiral lor Chatfield vrhovni zapovjednik Atlanske flote, jahtom „Bryony” doplovio u Šibenik. Gradonačelnik ga nije dočekao i pozdravio.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Admiral flote Alfred Ernle Montacute Chatfield, vrhovni zapovjednik britanske Atlanske flote pobjednik pomorskih bitaka kod Heligoland, Dogger Banka i Jutlanda u Velikom svjetskom ratu, doplovio je jahtom „Bryony” u Šibenik. Na šibensku rivu stupio je u pratnji sina i dvije kćeri s kojima je posjetio katedralu sv. Jakova, a potom automobilom otišao na izlet na Slapove Krke odakle se vratio pun impresija, hvale i divljenja.
Lorda Chatfield, visokog vojnog dužnosnika Kraljevine Velike Britanije nije dočekao i pozdravio gradonačelnik Šibenika što je izazvalo zgražanje i ljutnu građana koji su za taj nemar i nekulturu čuli. Inače lord Chatfield i njegova djeca Šibenikom su se kretali sasvim slobodno bez ikakva straha i zaora. Lord je na terasi hotela „Krka” popio kavu i čašu šampanjca, a djeca su naručila kolač od čokolade koji nisu do kraja pojela, ali su konobaru izjavila da je odličan i bolji od kolača u njihovoj domovini.

Šibenik, 26. srpnja 1934.

 Jahta „Bryony” drveni je jedrenjak izgrađen 1909. godine u britanskom brodogradilištu Camper & Nicholsons. Brod je dizajnirao Robert Froude, sin pionira testiranja tenkova Williama Froudea.

Iz kategorije: Spomenar