Datum objave: 18. Veljača 2024

OBLJETNICA / Najlon čarape slave 85. rođendan. Šibenčanke su ih počele nositi iste godine kada su ih Amerikanci počeli proizvoditi. Zbog najlononki Šibenčani ženama više ne gledaju u lice.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Najlon čarape ili najlonke izmisli su kemičari američke kompanije »DuPont«, a prvi put ih je javnosti predstavila na Svjetskoj izložbi u veljači 1939. godine gdje su zasjenile senzacionalne tehnološke novosti kao što su klima uređaj, televizor i fotografija u boji. Komercijalna proizvodnja najlonki pokrenuta je u SAD-u početkom 1940. godine, a već u travnju iste godine počele su ih nositi i Šibenčanke. Pojava najlonki na ženskim nogama izazvala je u Šibeniku negodovanje, žestoke polemike i burne prosvjede zaštitnika ćudoređa i javnog morala koji su sa Šibenčankama bili u otvorenom ratu od 1924. godine kada su one počele nositi suknje s rubom iznad koljena.
Tipična reakcija šibenskih konzervativaca bila je da
Šibenski muž prikaz ženskih nogu mora osuđivati jer se to od njega zbog ćudoređa očekuje, ali mu u istom dahu pogled na ženske noge namah razbukta mušku maštu u tolikoj mjeri da mu krv udari u glavu pa obnevidi.

Iz kategorije: Spomenar