Datum objave: 18. Veljača 2024

POLJUBAC / Arheolozi pronašli zapise o poljupcu iz 3. milenija prije Krista. U Šibeniku se prije 90 godina tražilo ograničavanje trajanja poljubaca u filmovima na 10 sekundi.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danski arheolozi početkom ove godine otkrili su na glinenim pločicama iz Mezopotamije ispisanim klinastim pismom do sada najstarije poznate zapise o poljupcu koji potječu iz trećeg tisućljeća prije Krista. Ovim otkrićem „starost” poljupca pomaknuta je s trećeg stoljeća prije Krista na treći milenij prije Krista. Posebna je zanimljivost na se u tekstu na pločicama iz Mezopotamije precizno novadi da su se ljudi tada ljubili poslije sexa, a ne prije njega.
Najstariji šibenski zapis o poljupcu potječe tek iz 1934. godine kada su se članice Hrvatske ž
enske zadruge pobunile protiv načina prikazivanja poljubaca i ljubljenja u filmovima. One su od šibenskih prikazivača filmova zahtijevaju u ime dostojanstva žena i njihovih prava, drastično smanjenje dužine i broja poljubaca u filmovima koje prikazuju. Zahtijevale su da prikazivači ograniče broj poljubaca na 10 po filmu, a njihovo trajanje na 10, iznimno 15 sekundi.
-Skraćivanje trajanja i smanjivanje broja filmskih poljubaca, dobro će utjecati na bolje poštivanje ženskih prava i dostojanstva žena –
navodi se u obrazloženju tog zahtjeva.

Iz kategorije: Spomenar