Datum objave: 19. Veljača 2024

SPOMENAR / 20. veljače 1944. godine bio je najstrašniji dan za Dubravu i Danilo Biranj. Tog dana četnici, ustaše i Nijemci su u Dubravi ubili 18, a u Birnju šestoro mještana.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Od početka 1944. godine četnici, ustaše i Nijemci združenim su snagama pokušavali uništiti antifašističke borce i partizansko zapovjedništvo Šibenika u Dubravi, ali nisu uspijevali prijeći ni preko brda između Šibenika i Dubrave. Nakon što je u noći s 17. na 18. veljače 1944. godine Prvi šibenski bataljun 8. dalmatinske partizanske brigade napao četničke i nanio im teške gubitke, Nijemcu, ustaše i četnici četnici na današnji su dan 20. veljače 1944. krenuli u zajednički napad. Pravcem Bilice – Danilo Biranj na partizane je krenulo 700 četnika Mosećke i Skradinske četničke brigade, Nijemci su krenuli iz Šibenika, a ustaške su išle na Danila Kraljice iz Vrpolja, Perkovića i Unešića. Sinkronizirani četničko-ustaško-njemački napad počeo je u šest sati ujutro. Pred premoćnim neprijateljem partizani su se iz obruča izvukli preko Čvrljaka, Goriša i Miljevaca u Bukovicu. Nakon neuspjeh ofenzive kojom nisu uspjeli uništiti antifašističke borce, četnici, ustaše i Nijemci opljačkali su i spalili Dubravu i Danilo Biranj, a stanovništvo natjerali u zbjeg te ubili 24 njihovih mještana.

U Dubravi su ubijeni Ive Škugor pok. Jose, Martin Junaković pok. Ive, Jerko Šišak pok. Ive, Ljubica Pauk pok. Jakova, Jakov Petrina, Šime Grubišić Ivin, Jakov Pavić, Jerko Markov, Marko Protega, Mate Škugor pok. Vice, Frane Rupić pok. Krste, Niko Škugor Markov, Vlade Rupić pok. Nike, Frane Škugor pok. Mije, Ive Gojanović Ive Jerkov, Niko Škugor pok. Mate, Pajo Mikulandra iz Šibenika, Ika Škugor ud. Petra, Krste Rončević Krste iz Danilo Birnja, a u Birnju su ubijeni Niko Malenica pok. Jakova, Krste Blaće pok. Šime, Niko Višnjić pok. Šime, Mate Malenica Mate Antina, Vicko Blaće pok. Jure i Mate Blaće Mate pok. Ive.

Teško ranjeni bili su Stanko Škugor Matin i Vice Škugor pok. Jose oba iz Dubrave.

Iz kategorije: Spomenar