Datum objave: 06. Studeni 2020

KK "Split" (slavna "Jugoplastika") danas slavi 75 rođendan. Pamte se njegovi fantastični uspjesi, ali i antologijski košarkaški dvoboji sa "Šibenkom" koje je ovjekovječio legendarni Ante Baranić

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Košarkaški klub "Split" koji je svoje najveće uspjehe, tri naslova prvaka Europe, dva Kupa Koraća, sedam državnih prvenstava i deset kupova, postigao pod imenom KK "Jugoplastika", danas slavi svoj 75. rođendan.  KK "Split" ("Jugoplastika") se i danas spominje s poštovanjem i respektom. Bio je to veliki, moćan klub s plejadom sjanih košarkaša među kojima su neki ostavili neizbrisive tragove i u svjetskoj košarki. Velikani, Rato Tvrdić, Petar Skansi, Damir Šolman, Željko Jerkov, Toni Kukoa, Dino Rađa, Velimir Perasović, Goran Sobina, Žan Tabak... uzdigli su "Jugoplastiku", splitsku, dalmatinsku i hrvatsku košarku do najvećih uspjeha i ustoličili je na pojedestal jednog od najslavnijih, najboljih i najuspješnijih košarkaškik klubova koje su Hrvatska i Europa ikada imali.
Osim po osvajanju prestižnih titula i odlična "Jugoplastika" je ostala zapamćena po svojoj sjajnoj, elegantnoj i nadahnutoj igri, ali i tvrdim, žestokim, moćnim dvobojima poput onih kakve je mitskih osamdesetih godina vodila sa tada nepobjedivom "Šibenkom".
Rrođendan današnjem KK "Split" (koji je osnovan kao KK "Hajduk", a proslavio se pod imenom "Jugoplastika" da bi nakon što je bio KK POP 84", "Slobodna Dalmacija", "Croatia osiguranje", "Split" i "Split Croatia osiguranje", danas nastupao pod imenom KK "Split") čestitamo antologijskim fotografijama legendarnog šibenskog fotografa Ante Baranića koje su snimljene na utakmici "Šibenka" - "Jugoplastika" u Šibeniku 1983. godine. Tada je ta utakmica bila sudar divova i grotlu navijačkog vulkana na Baldekinu.

Foto: Ante Baranić (sva prava pridržana)

Iz kategorije: Sport