Datum objave: 26. Srpanj 2023

IN MEMORIAM / 70. obljetnica rođenja Vedrana Jakšića, najslavnijeg šibenskog bodybuildera, pionira biokibernetike, prvog profesora informatike i rock kulture.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vedran Jakšić dvostruki prvak svijeta i osmerostruki prvak Hrvatske u bodybuildingu, začetnik nastave i prvi šibenski profesor računarstva i informatike, inovator, pionir biokibernetike, osnivač prve šibenske sportske teretane i prvog šibenskog bodybuilding kluba, tvorac i voditelj najvećeg i najboljeg šibenskog disco cluba svih vremen slavnog „Disco gimnazija”, da ga prerana smrt nije otela Šibeniku, slavio bi ove godine 70. rođendan. Uspjesima koje je postigao i sve ono što je činio za Šibenik i Hrvatsku zaslužio je trajni spomen, vječno sjećanje i mjesto u plejadi zaslužnih Šibenačana.

Rođen je 1953. godine u Šibeniku. Odrastao je na Gorici. Tjelovježbom se počeo baviti 1965. godine. Diplomirao je 1977. godine primjenu tehnike u medicinskoj terapiji na odsjeku biokibernetike, a 1978. godine zaposlio se u šibenskoj gimnaziji te postao prvim profesorom informatike i računarstva u povijesti Šibenika, a 1980. godine godine uzdiže disco večeri u Gimnaziji na razinu hrama suvremene glazbe i rock kuture te i na taj način zaslužuje posebno mjesto u plejadi slavnih, znamenitih i zaslužnih Šibenčana.
Prve sportske uspjehe počeo je postizati krajem osamdesetih godina osvajanjem titule viceprvaka Jugoslavije u bodybuildingu. 1990. godine, u suradnji s košarkašem Robertom Jablanom, otvorio je prvu javnu teretanu u Šibeniku, a dvije godine kasnije i prvi šibenski bodybuilding klub. 1991. godine Vedran Jakšić je postao prvi Šibenčanin član reprezentacije tek stvorene Republike Hrvatske. Za reprezentaciju Hrvatske nastupio je na 26. listopada 1991. godine na Prvenstvu Europe u Italiji i osvojio 4. mjesto.
Hrvatski savez sportova kao prvom šibenskom sportu u svim sportovima dodijelio je status vrhunskog sportaša Republike Hrvatske. Usred rata 1992. godine Vedran Jakšić osvaja titulu viceprvaka Hrvatske, a 1993. godine pobjeđuje na Međunarodnom kupu Podravine u Koprivnici i osvaja Prvenstvo Hrvatske te postaje prvi Šibenčanin i prvi šibenski sportaš koji je osvojio titulu prvaka neovisne i suverene Republike Hrvatske. Iste godine Vedran Jakšić je i jedini reprezentativac Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. 1994. godine nastupa na prvenstvu Mediterana u Lisabonu nastupio kao jedini hrvatski sportaš, a 1995. godina treći put za redom osvaja Prvenstvo Hrvatske. 2003. godine Vedran Jakišić sa Svjetskog prvenstva u Moskvi donosi u Hrvatsku i Šibenik titulu svjetskog prvaka. 2004. godine postao je prvi šibenski profesionalni bodybuilder, a 2005. godine po drugi puta osvaja titulu svjetskog prvaka. Vedran Jakšić bio je prvi i jedini šibenski sportaš prvak svijeta u pojedinačnim sportovima i jedini šibenski sportaš koji je osvojio titulu svjetskog prvaka kao član nekog šibenskog kluba.
Sve što je postigao, postigao je iz Šibenika i kao Šibenčanin.

Foto: Stanko Ferić

Iz kategorije: Sport