Datum objave: 17. Rujan 2016

Otvorena manifestacija 'Šibeniče ti si stina s topovima sa Žirja kao glavnim 'manekenima'

Diana Ferić
Diana Ferić

Pokraj dva obnovljena topa sa Žirja koji su postavljeni na platou ispred hotela Krka u Šibeniku otvorena je danas sedmodnevna manifestacija 'Šibeniče ti si stina' koju su organizirale udruge Volim Šibenika i Ruža Hrvatska sa Žirija uz potporu Hrvatskog arhiva Šibenika i Memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba u spomen na Rujansku bitku za Šibenik.

 

Manifestaciju je otvorenom proglasio Ante Nazor, ravnatelj tog dokumentacijskog centra koji je istaknuo da  manifestacija svjedoči o bogatstvu baštine iz Domovinskog rata i rječito govorio i svemu što se u njemu zbivalo. Upozorio je kako su ovakve manifestacije nužne za približavanje te građe građanima, te da ne bi trebalo stati samo na tomu nego ju je potrebno sustavno zaštiti i izučavati.

 

Na otvaranju su bili i šibensko – kninski župan Goran Pauk, zamjenik gradonačelnika Šibenika Nikica Pendžer, skradinski gradonačelnik Nediljko Dujić, ali i prvi šibenski župan i član Kriznog stožera za obranu Šibenika u Rujanskoj bitci pašku Bubalo te brojni branitelji, zapovjednici postrojbi te ostali građani.

 


Uz topove poznate po nazivu 'Ruža hrvatska' veliko je zanimanje izazvala izložba fotografija iz ratnog Šibenika, njih oko 150, a posebna aktivnosti najzanimljivija je svima prepoznavanje osoba i snimljenih situacija.

 

Nakon otvaranja svi su sudionici bili na snimanju Milenijske fotografije na šibenskoj rivi pokraj brodova Hrvatska ratne mornarice koju je snimio Šime Strikoman, a akteri su razmješteni tako da tvore naziv otoka Žirje te su formirali oblik topa, dok je na vrhu ruža. 

 

U prostoru bivšeg hotela Krka izloženo je i niz artefakata iz rata od radiostanice i municije do drugih sredstava 

Iz kategorije: Vijesti