Datum objave: 20. Rujan 2016

FOTO: Legendarni "Leteći odred", šibenski bikeri dragovoljci Domovinskog rata, ponovno na okupu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Legandarni "Leteći odred" šibenskih bikera dragovoljaca Domovinskog rata koji je u rujnu 1991. godine odigrao važnu ulogu u obrani Šibenika i pobjedi nad agresorom, ponovno se okupio i pridružio posebnoj proslavi 25. obljetnice bitke za Šibenik "Šibeniče, ti si stina!".

 

Pripadnici "Letećeg odreda" dragovoljne bikerske postrojbe Damir Lemac, Davor Krečak, Boris Belamarić Bela, Nikica Celić, Dinko Vukorepa, Ivica Šišak i Miro Vučenović 25 godina nakon svog ratnog podviga posjetili su izložbu šibenskih ratnih izvjestitelja i fotoreportera u hotelu "Krka", a zatim su se slikali uz topove s otoka Žirja, legendarnu "Ružu Hrvatsku". Tom prigodom evocirali su uspomene na svog prerano preminulog prijatelja, zaljubljenika u motore i suborca Dragana Brakusa.

 

"Leteći odred" bio je potpuno samorodna i dragovoljna postrojba šibenskih bikera koji se sebe i svoje motore dali na raspolaganje voljenom gradu i Domovini. U presudnim danima Domovinskog rata, te posebno u danima koji su prethodili napadu bivše JNA na Šibenik i tijekom bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine oni su bili pouzdana veza Kriznog stožera za obranu Šibenika i postrojbi na prvim crtama bojišnice.

 

Upravo je "Leteći odred" donio u Šibenik prve vijesti o nadiranju tenkova JNA prema Šibeniku. Bili su brzi, hrabri i pouzdani, a u presudnim trenucima bili su jedino "sredstvo veze" putem kojega je bilo moguće koordinirati obranu i uspješno se suprotstaviti neprijatelju.


Najčešće su vozili tamo gdje je bilo najpotrebnije, ali i najopasnije, od Šibenika prema Skradinu, Bićinama, Dubravicama i Velikoj Glavi.

 

Niti jedan član "Letećeg odreda" nakon Domovinskog rata nije iskoristio braniteljske povlastice niti je tražio bilo kakve privilegije. Njihov podvig u velikoj je mjeri zaboravljen, a zasluženo javno priznanje nisu nikada dobili, međutim, odlučni su, kada bi zatrebalo, opet za svoju Domovinu učiniti isto što su uradili 1991. godine.

 

ČLanovi "Letećeg odreda" zahvalili su se organizatorima proslave i izložbe "Šibeniče, ti si stina!" što su među slike i eksponate izložene u hotelu "Krka" uvrstili i njihovu fotografiju iz 1991. godine koju je snimio riječki ratni fotoreporter Srđan Vrančić Vrana.

 

Nakon razgledavanja izložbe "Šibeniče, ti si stina!" i slikanja pored topova prozvanih "Ruža Hrvatska" bikeri dragovoljci iz 1991. godine sudjelovali su u prigodnom programu koji se emitira iz ratnog studija Radio Šibenika
 

Iz kategorije: Vijesti