Datum objave: 27. Listopad 2016

FOTO: Iako je blagdan Svih svetih idući tjedan, na šibenskoj tržnici već prodaju prigodno cvijeće

Šibenik News
Šibenik News

Iako blagdan Svih svetih koji se obilježava prvog dana 11. mjeseca, spada tek idući tjedan, u utorak, 1. studenog, na šibenskoj tržnici od jutros mogu se kupiti buketi cvijeća i svijeće koje će vjernici položiti uz grobove svojih voljenih. Pred nama je vikend uoči blagdana pa je za pretpostaviti da će mnogi, koji su već jutros kupili cvijeće ili to tek planiraju učiniti, posljednja počivališta svojih dragih posjetiti već ovaj vikend.

 

 

Dan Svih svetih zabilježen je i u kalendaru hrvatskih blagdana te spada na radni dan no mnogi će u gradskim i državnim institucijama te tvrtkama ostati doma prisjećajući se onih članova uže ili šire obitelji, rodbine i prijatelja koji već neko vrijeme nisu među njima dok će dio zaposlenika kod privatnog poduzetnika taj dan provesti na radnom mjestu ili u punom radnom vremenu ili ipak nešto skraćeno.

 

 

 

Upravo zato ne čuti što se buketi margarita po cijeni od 30,00 ili 40,00 kuna mogu kupiti već danas. Osim uobičajenih margarita u žutoj ili bijeloj boji, u ponudi su i već gotovi cvjetni aranžmani koji dosežu cijenu od 60,00 kuna. Ruže su 12,00 kuna komad, a ljiljani 25,00 kuna.

 

Samo dan kasnije, 2. studenog, obilježava se Dušni dan što, pak, u kalendaru hrvatskih blagdana nije posebno označeno, odnosno uopće.

 

 

Zanimljivo, na Dan Svih svetih katolički vjernici slave one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje, dok se na Dušni dan prisječaju svojh dragih pokojnika, a svoje misli pretaču u bukete cvijeća i upaljene svijeće koje ostavljaju uz njihova posljednja počivališta.

Iz kategorije: Vijesti