Datum objave: 27. Listopad 2016

Bit će slobodnih dana: Kalendar hrvatskih blagdana za 2017. godinu izgleda optimistično

Šibenik News
Šibenik News

Do kraja 2016. godine, Hrvatima su ostala još tri blagdana. Dan svih svetih (1. studenog, utorak), Božić (25. prosinca, nedjelja) i Stjepanovo (26. prosinca, ponedjeljak). Potonji datum ujedno podrazumijeva i zadnji produženi, makar zimski vikend.

 

Iduće godine očekuje nas ponovno 14 blagdana i/ili praznika počevši s Novom godinom 1. siječnja koji ionako spada u nedjelju. Prvi produženi vikend u 2017. osigurat će već idući blagdan, odnosno Bogojavljanje ili Sveta Tri kralja, 6. siječnja, koji spada u petak.


Praznici koji će se obilježiti prvog radnog dana (ponedjeljak) i samim time sigurno osigurati produženi vikend Hrvatima jesu Uskršnji ponedjeljak (17. travnja), Praznik rada (1. svibnja), te mnogima najdraži Božić (25. prosinca).

 

Hoće li biti spajanja vikenda, to ćemo još vidjeti no to bi se moglo dogoditi zbog praznika koji spadaju na četvrtak, odnosno zbog Tijelova (15. lipnja, četvrtak), Dana antifašističke borbe (22. lipnja) ili zbog onih praznika koji spadaju u utorak, a to bi bili Velika Gospa (15. kolovoza) ili Stjepanovog (16. prosinca).


Neradni datumi koji neće značiti mnogo više od pauze usred radnog tjedna ili zbog toga što se jednostavno održavaju preko vikenda kad sretnici ne rade, a to su Uskrs u nedjelju (16. travnja), Dana državnosti u nedjelju (25. lipnja), Dan domovinske zahvalnosti u subotu (5. kolovoza), Dan neovisnosti u nedjelju (8. listopada) te zbog Dana Svih svetih u srijedu (1. studenog).
 

 

Nije na odmet spomenuti i da građani Republike Hrvatske koji Božić slave na dan 7. siječnja u taj dan, islamske vjeroispovijedi u dane Ramazanskog bajrama i Kurban bajrama, te židovske vjeroispovijedi u dane Roš Hašane i Jom Kipura imaju pravo ne raditi.

Iz kategorije: Vijesti