Datum objave: 10. Studeni 2016

Zbog Martinja 11. studenog policija najavila rigorozne mjere tijekom vikenda

Šibenik News
Šibenik News

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta ili Martinja koji se obilježava 11. studenog, a koji će se ovog mjeseca obilježavati cijelog narednog vikenda budući da Martinje prigodno spada u petak, 11. studenog, iz Policijske uprave šibensko - kninske najavili su pojačan nadzor cestovog prometa.

 

Kako Martinje obično podrazumjeva i veće konzumiranje alkoholnih pića, s namjerom da preventivno djeluju na negativne posljedice vožnje pod utjecajem alkohola, veći broj policijskih patrola na cestama najavljen je u noćnim i ranim jutarnjim satima u dane vikenda prije i poslije „Martinja“, odnosno petak/subota, subota/nedjelja i nedjelja/ponedjeljak (11./12.; 12./13..i 13./14. studeni), .


- Napominjemo da, i pored upozorenja vozačima da će se u ove dane provoditi pojačane preventivno represivne mjere, tijekom Martinja prošle godine na našem području smo kroz kontrolu 392 vozača, njih 38 zatekli da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, a tom prilikom je zabilježena najviša utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 2.77 g/kg - podsjećaju iz županijske Policijske uprave.

 

Ovom akcijom želi se zajednički, i policije i sudionika u prometu,  doprinijeti  osobnoj i sigurnosti drugih  jer iz statističkih pokazatelja za proteklih deset mjeseci proizlazi da su alkoholizirani vozači na našem području skrivili ukupno 88 prometnih nesreća, od kojih 1 s poginulom osobom, 39 s ozlijeđenim osobama i 48 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

 

- Osim toga u proteklih deset mjeseci ove godine, kao najčešći uzrok prometnih nesreća je neprilagođena brzina, tako da je od ukupno 306 prometnih nesreća s nastradalim osobama, u 127 tih prometnih nesreća je kao uzrok utvrđena neprilagođena i nepropisna brzina kretanja vozila. Slijedom ovih statističkih pokazatelja u cilju podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području, u srijedu, 16. studenog, bit će provedena preventivno represivna akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, a u srijedu, 23. studenog će biti provedena i akcija usmjerena na kontrolu korištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika, kao i propisnog prijevoza djece u vozilima - napominju iz policije.
 

Iz kategorije: Vijesti