Datum objave: 19. Prosinac 2016

Prihvaćen proračun Grada Šibenika uz usvajanja amandmana vijećnika Petra Baranovića

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Sa 15 glasova za, 3 protiv i jednim suzdržanim prihvaćen je rebalans proračuna Grada Šibenika za 2017. godinu što je za oko 22 milijuna kuna više od prošlogodišnjeg.


Proračun je veći prvenstveno zahvaljujući novcu fondova EU za projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana, a potom, sve osnovne škole s vlastitim prihodima ušle su u gradsku riznicu te tako pojačale stanje na računu Krešimirovog grada.


Izglasavanje proračuna nije prošlo bez rasprave ni amandmana u prvom redu vijećnika Kluba zastupnika SDP-a, a zatim i Petra Baranovića iz Narodne stranke – Reformisti koji je u jednoj mjeri i uspio.


- Oba amandmana tiču se najmlađih stanovnika grada. Jedan amandman se tiče škole u Vrpolju koji je prioritet. Moj amandman je u iznosu od 500 tisuća kuna. Pri odabiru pozicija s kojih da se skinu sredstva, vodio sam računa o tome da se ne ugrozi nijedan od tekućih projekata. Odgovor na ovo pitanje bit će isključivo i samo odraz vašeg stava kao gradonačelnika da li ćete hitno rješavati stvari koje su trebale biti riješene ne jučer, ni sutra nego prije 15 godina – kazao je Baranović, podsjećajući na nedavni potres na području Splita.


Baranović, navodi, ne želi ni zamisliti kako bi prošla vrpoljačka škola u sadašnjem stanju da joj se zatrese tlo pod temeljima.


Nakon što je predložio da nagrađivani polaznici teniske škole sa Šubićevca konačno dobiju zasluženi zatvoreni objekt kako ne bi morali trenirati na hladnoći te uzimati, kako je kazao vijećnik, red banane, red meda, red Sumameda, dogradonačelnik Nikica Peneđer, zadužen za resor, upitao ga je hoće li zaista u predizbornoj kampanji igrati na kartu djece.

 

- Čestitam kako lijepo pričate. Oduševili ste me. Imate dar govora - kazao je Penđer Baranoviću.


Drugi amandman vijećnika Baranovića vrijedan je oko 350 tisuća kuna i on je usvojen. Iznos će biti osiguran iz proračuna tako da će se za 100 tisuća kuna umanjiti iznos namijenjen za geodetske podloge i snimke, 50 tisuća kuna ići će manje za tradicionalne proslave te 200 tisuća kuna manje za redovnu djelatnost gradske uprave.


- Nikad se nije stalo na projektima škola Vrpolje, Ražine i širenje škole na Brodarici, odnosno izgradnje sportske dvorane. Što se tiče sporta, djece i sportskih objekata, nikad u povijesti Grada Šibenika nije više uloženo novca nego u našem mandatu. Sa sportsko – rekreativnim centrom koji se gradi u Ražinama, taj iznos bit će 16 milijuna kuna – podsjetio je gradonačelnik Burić što mu je i Baranović pohvalio.


Amandmane su dali i SDP-ovi vijećnici no bez puno sreće. Odbijeni su amandmani Ivana Rajića za uvrštavanje u proračun izgradnju pristupne ceste u Raslini te za ugradnju kanalizacijskog pročiščivača Zatonu i Raslini. Ništa bolje nije prošao ni Joško Šupe sa svojim amandmanima predloživši da se izdvoje sredstva za uređenje sportske dvorane u Brodarici, lučice na Brodarici, otvaranje cjelogodišnje trgovine na Žirju, uređenje spomen parka Radi Končaru na Šubićevcu. S druge strane, vijećnikov amandman da se uredi parking kod Osnove škole Petar Krešimir IV. na Šubićevcu nije usvojen, ali samo zato što je prethodno uvršten u proračun.
Vijećnica Anita Jakšić, također iz SDP-a, predložila je da se uredi Ulice 8. udarne brigade na Vidicima te Ulica Stipe Ninića u Crnici no bez dovoljno sreće.
 

Iz kategorije: Vijesti