Datum objave: 20. Veljača 2017

Sutra se na Poljanu vraća beton, a 2019. imamo novi trg i podzemnu garažu

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Bez velikih iznenađenja prošli su radovi na arheološkom istraživanju Poljane u Šibeniku. Ponovili su to jutros gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, direktor tvrtke Gradski parking d.o.o., Goran Bulat te konzervatori Marko Sinobad i Ivo Glavaš.


Zahvaljujući praznoj stranici dnevničkih zapisa novih istraživanja, projekt izgradnje podzemne garaže s tri etaže i uređenje Trga Poljana – nesmetano se nastavlja. Zasmetat će tek tu i tamo turistička sezona 2017., 2018. dok do početka turističke sezone 2019. očekuje da će turisti svoja vozila parkirati u samom centru grada ispod zemlje.

 

 

Dobra vijest je da se stara Poljana uskoro vraća u funkciju.


- Već sutra stiže beton pa molim za još malo strpljenja i sve se vraća u funkciju. Sve je išlo brže od očekivanog: Projekt se nastavlja dalje – kazao je Goran Bulat, direktor gradske tvrtke koja se sprema na podizanje kredita kako bi Šibenčani i gosti grada istovremeno, a ne smetano i šetali Poljanom i parkirali ispod nje.

 

 

Gradonačelnikova želja i namjera je urediti trg i osposobiti podzemnu garažu kroz naredne dvije godine, odnosno turističke sezone, a da planirani zahvati u realizaciji projekta ne naštete turističkoj slici grada, naposljetku i rezultatima iste.

 


- Vidite po dinamici radova da se vodi računa, jer se radi o specifičnoj lokaciji, samom centru grada, da se ne izgubi niti jedna turistička sezona jer bi to ugrozilo egzistenciju niza ugostitelja i hotelijera koji su u centru – izjavio je Burić prilikom prezentacije, najavljujući mostiće i puteljke o kojima će biti više riječi kad za to dođe vrijeme.

 

 

Da istraživanja nisu donijela osobito velike novosti u razumijevanje povijesnog položaja starog Krešimirovog grada, potvrdio je konzervator Sinobad kazavši da sve postavljene sonde nisu ukazale na nove pronalaske.


Potvrđeno je postojeće, a to su ostaci srušenih gradskih bedema s pripadajućim bastionom Bernardi koji će biti prezentirati u sklopu garaže prekriveni pleksiglasom. Isto se odnosi i na ostatke kamenih zdanja bližih zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

 

 

- Što se tiče struktura između zgrade kazališta i bedema pokazao se mali segment zida koji svojim pravcem pružanja izlazi iz gabarita projekta uređenja Poljane i nema posebno reprezentativno svojstvo – pojasnio je konzervator Sinobad, ujedno i nadzornik radova.


Ivo Glavaš, šibenski konzervator, zadovoljan je što se ovim radovima u potpunosti definiralo ono što se prethodno pretpostavljalo, a to je položaj kopnenih gradskih vrata.

 

- Istraživanjem od prije deset godina ustanovili smo početak vrata pred ulazom, u škaricama, sad znamo gdje locirati kopnena vrata i to je prostor Trga kralja Držislava i to je jedan od razloga zašto su nam ova istraživanja zanimljiva, a drugi je otkrivanje ostatka bastiona za što smo već znali gdje je pozicioniran – ponovio je Glavaš.


Šibenčani su na pragu da ostvare dugogodišnji san o Poljani kao šetalištu, uređenom trgu, a uz to dobit će i bonus, garažu.

 

 

Iz kategorije: Vijesti