Datum objave: 20. Veljača 2017

Turistički vodiči utjerali pravdu, ministar Cappelli pristao na suradnju pri mijenjanju Zakona i Pravilnika

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Udruga turističkih vodiča Šibensko – kninske županije 'Mihovil' odustala je od tihog prosvjeda u povodu obilježavanja Međunarodnog dana turističkih vodiča nakon što je Ministarstvo turizma odlučilo da i inozemni vodiči moraju imati licencu za vođenje grupa po zaštićenim lokalitetima.

 

Sredinom mjeseca održan je sastanak vodiča s ministrom turizma, Garijem Cappellijem na kojem su prisustvovale i dvije predstavnice UTV Mihovil, Tina Biluš i Marina Arabadžić.

 

- Za vrijeme trajanja podužeg sastanka ministar je saslušao sve predstavnike udruga, koji su iznijeli svoja mišljenja po pitanju gorućeg problema vezano za pružanje usluga turističkih vodiča. Dijalog je bio iznimno konstruktivan, odabrani su predstavnici udruga, redom kolege vodiči iznimno upućeni u ovu problematiku, koji će činiti radnu skupinu. Oni idu u Zagreb i s ministarstvom će zajednički raditi na novom Pravilniku i Zakonu – kazala nam je Biluš, inače predsjednica Udruge koja ne skriva zadovoljstvo suradnjom i voljom ministra Cappellija.


- Složili smo se da svi vodiči, bilo domaći ili strani moraju proći odgovarajuću provjeru znanja da bi vodili i po zaštićenim lokalitetima. Razgovaralo se i o poboljšanju edukacije kako bi se podigla kvalitete,a sve u okviru standarda EU.Zajednički cilj i nama i ministarstvu je u okviru zakona i europskih direktiva zaštititi našu profesiju. Turistički vodiči su ambasadori svoje zemlje i neizostavan su dio hrvatskog turizma – uporna je Biluš.

 

Upravo zahvaljujući upornosti ovih ambasadora svoje zemlje, a prvenstveno se to odnosi na vodiče iz Udruge Mihovil koji su najavili spremnost da izađu na ulice i traže svoje, Svjetski dan vodiča obilježit će se u utorak, 21. veljače, šetnjom šibenskih turističkih vodiča povijesnom jezgrom grada umjesto dosadašnjom praksom.

 

Turistički vodiči i prijatelji okupit će se u 12 sati ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku odakle se kreće prema katedrali sv. Jakova.

 

- Tamo ćemo se zaustaviti i zainteresirane građane i medije informirati o tome čime se naša udruga bavi. Naglasak će biti na značenju našeg poziva za hrvatski turizam, te koliko je važna uloga dobrog vodiča u zaštiti našeg nacionalnog i kulturnog identiteta. Osvrnut ćemo se na to kako su se, uz „Mihovila“ i druge udruge vodiča u Hrvatskoj aktivirale u obrani digniteta struke turističkih vodiča. Također na ovaj ćemo način upoznati javnost i s ostvarenom pozitivnom suradnjom s Ministarstvom turizma – poručila je Biluš.


 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3