Head 06
Datum objave: 08. Ožujak 2017

''Dan žena je podsjetnik da svaki dan trebamo doživjeti kao mogućnost za afirmaciju ravnopravnosti''

Šibenik News
Šibenik News

Međunarodni dan žena obilježit će i Hrvatska narodna stranka (HNS) Šibensko - kninske županije. Po tradiciji, ženama će dijeliti cvijeće ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku s početkom u 10.30 sati, a prije toga u priopćenju će upozoriti na tešku situaciju u kojoj se nalaze žene u Hrvatskoj. Razloga je mnogo.

 

Dan žena je prilika da se podsjetimo povijesne borbe i dizanja glasa žena u ostvarivanju prava žena. Prava koja im danas, nažalost, toliko godina poslije, pokušavaju biti smanjena.


Iako čine više od polovice stanovništva, po ženama se naziva samo 2,6 posto ulica i trgova u Šibeniku. Od 338 ulica samo njih pet nosi imena žena, dvije su ulice s bračnim parovima i dvije su ulice sa sveticama.


U Zagrebu je, primjerice, situacija još gora, tek 1,8 posto ulica i trgova nosi ime žene. Žene su, pokazuju nedavno provedena istraživanja, zastupljene gotovo 15 puta manje od muškaraca, a većina ulica posvećenih ženama su male sporedne ulice, daleko od središta i važnih prometnica.U današnjem društvu još je uvijek izražena rodna diskriminacija, a nasilje nad ženama nema tendenciju smanjenja. Stoga su potrebni svakodnevni napori kako bi se unaprijedila primjena pozitivnih propisa koje imamo.

 

Primjeri poput nedavnog istupa poljskog EU konzervativca koji je u svom govoru u EU parlamentu kazao da su žene manje vrijedne, da su slabiji spol i da za isti posao trebaju biti manje plaćene od muškaraca trebali su odavno postati prošlost.Jednako kao što je prošlost trebala postati diskusija o slobodi na pravo izbora kod pobačaja, to je, smatramo, pravo svake žene individualno i nikako ne bi smjelo biti stvar prijepora vladajućih i oporbe.Kad je o sudjelovanju žena u politici riječ, HNS je, podsjećamo, jedina stranka koja je poštovala žensku kvotu i koja je u četiri ministarstva imala tri ministrice i potpredsjednicu vlade.


Dan žena samo je podsjetnik na činjenicu da svaki dan trebamo doživjeti kao mogućnost za afirmaciju ravnopravnosti žena, za jednakost šansi u društvu.I zbog svega toga HNS će, kao i svake godine, dijeliti cvijeće ispred HNK Šibenik sa početkom u 10 sati i 30 minuta. 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3